Lemondott a brit miniszter, aki kollégájának azt tanácsolta, hogy vágja el a saját torkát
Lemondott a brit miniszter, aki kollégájának azt tanácsolta, hogy vágja el a saját torkát

Illusztráció - Sir Gavin Williamsont már harmadszor menesztik a brit kormányból.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 09.
A brit kormány tárca nélküli kabinetminisztere lemondott, miután már hosszabb ideje komoly panaszok merültek fel ellene a kollégáival szembeni agresszív viselkedése miatt.

Sir Gavin Williamson elsődleges feladata tisztségében a kormány munkájának általános szervezése és támogatása volt, de most elsőként kellett távoznia Rishi Sunak miniszterelnök október végén megalakult kormányából.

A brit sajtó nem cáfolt értesüléseket közölt arról a politikus lemondása előtt, hogy Williamson korábbi beosztásaiban agresszív, sértő módon viselkedett és kommunikált kabinetbeli kollégáival, akiknek durva trágárságokkal tűzdelt írásos üzeneteket is küldött több alkalommal.

Egy névtelenül nyilatkozó volt kabinettag elmondása szerint Williamson egy ízben azt tanácsolta neki, hogy vágja el a saját torkát, nem sokkal korábban pedig azt, hogy ugorjon ki az ablakon. Rishi Sunaknak írt levelében a kabinetminiszter azt elismerte, hogy egy volt kollégájának sértő SMS-eket küldött, és ezért elnézést kért.

A politikus visszautasította a személyét ért „minősítéseket”, de közölte, hogy mivel az ellene felhozott panaszok elvonják a figyelmet „a kormány által a brit nép érdekében végzett jó munkáról”, lemond kormányzati tisztségéről.

Gavin Williamson nem először távozik a kormányból botrányos körülmények között: 2019 májusában Theresa May akkori konzervatív párti miniszterelnök is menesztette a védelmi miniszteri tisztségből, miután kiszivárgott a nemzetbiztonsági tanács döntése, amely szerint a Huawei kínai távközlési óriáscég a brit 5G hálózat infrastrukturális elemeinek beszállítójaként szerephez juthat a program fejlesztésében.

Theresa May utódja, Boris Johnson az oktatási tárca élére nevezte ki Gavin Williamsont, ám Johnson két év után ebből a tisztségből is menesztette egy kormányátalakítás során. Rishi Sunakot sokan bírálták amiatt, hogy Williamsont ismét a brit kormány tagjává nevezte ki, de a kormányfő úgy reagált a kritikákra, hogy megbánta a politikus miniszterré történő kinevezését, de nem tudott arról, hogy már évekkel ezelőtt aggályok merültek fel Williamson viselkedése miatt.

Nyilvánvalóan megbántam, hogy olyan valakit neveztem ki, akinek ilyen körülmények között kellett lemondania. Úgy gondolom, hogy az embereknek a közéletben odafigyeléssel és tisztelettel kell bánniuk egymással, és ezek azok
az alapelvek, melyek mellett ez a kormány is kiáll”

- mondta a brit miniszterelnök.

(MTI / Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!