Lebeszélné az evangéliumi fiatalokat Izrael támogatásáról a Nyílt Társadalom Alapítvány
Az eredmény már érezhető: 42 százalékkal csökkent a millenniumi generációban a filoszemita keresztények aránya
Lebeszélné az evangéliumi fiatalokat Izrael támogatásáról a Nyílt Társadalom Alapítvány

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 05.
A fiatal, Izraelt támogató evangéliumi keresztényeket igyekszik „érzékenyíteni” a „palesztin ügy” iránt az a lobbicsoport, amely több mint 2 millió dollár támogatásban részesült a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

A Telos Group 2009-ben jött létre, alapítói egy amerikai születésű palesztin keresztény, Gregory Khalil és egy evangéliumi keresztény, Todd Deatherage, aki korábban a külügyminisztérium munkatársa volt. A szervezet önmeghatározása szerint

„hitelesen Izrael-párti, palesztin-párti és Amerika-párti, mind egyszerre”.

A célkitűzésük, hogy „biztonság, szabadság és méltóság legyen minden ember osztályrésze a Közel-Keleten”.

Ennek érdekében az amerikai evangéliumi keresztényeket fel kívánják készíteni arra, hogy „pozitívan tudjanak hozzájárulni az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához”. A Telos szemináriumokat és konferenciákat szervez, amelyeken izraeli és palesztin előadók mutatják be a konfliktus okait. Emellett a szervezet amerikai egyházi vezetők izraeli utazását is támogatja.

A Telos kezdeti finanszírozását felerészben Soros György 32 milliárd dollárt kezelő szervezete, a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation, OSA) állta, amely az első három évben 713.000 dollárt juttatott számukra. Az OSA 2012 és 2019 között további 1,6 millió dollárral támogatta a Telos Groupot.

Az általános békepropaganda és a palesztin ügy iránti „érzékenyítés” nem maradt hatástalan.

A felmérések szerint 2018 óta a 18 és 29 év közötti amerikai evangéliumi fiatalok körében 42 százalékkal csökkent az Izrael iránti támogatók aránya. 

A Közel-Kelettel kapcsolatos híreket elemző CAMERA csoport vezetője, Tricia Miller szerint a „bevételek növekedésével párhuzamosan a Telos befolyása is megnőtt, különösen a millenniumi evangéliumi generáció körében. Közülük sokan megkérdőjelezik az előző nemzedékek feltétlen támogatását Izrael iránt és hajlanak arra, hogy elfogadják a palesztin narratívát, ezzel igazolva a béke és igazságosság iránti elkötelezettségüket”.

A „mindenkit támogatunk” jelszó azonban elfedi a valóságot, azáltal, hogy minden fél részéről feltételezi a békeszándékot.

A Telos hatékonyan eléri az evangéliumi közösséget, gyengítve körükben az Izrael iránti támogatást, miközben az OSA számos olyan szervezetet is támogat, amelyek kifejezetten anticionista célokat vallanak.

Soros György alapítványa 750 ezer dolláros támogatást nyújtott például a J Street nevű washingtoni lobbiszervezetnek, amely „megszállónak” tekinti Izraelt és támogatja egy zsidómentes palesztin állam felállítását, jeruzsálemi fővárossal.

A J Street konferenciáin olyan Izrael-ellenes felszólalók kaptak pódiumot, mint Mustafa Barghouti, a BDS bojkott mozgalom egyik vezetője és Michael Sfrad, aki izraeli kormánytisztviselők és katonatisztek elleni perek szervezésében vesz részt.

Joshua Muravchik amerikai történész – aki a napokban Budapesten a Heteknek is nyilatkozott – a Commentary folyóiratban írt cikkében emlékeztet rá, hogy Soros György soha nem adott pénzt egyetlen olyan szervezet számára sem, amely Izraelt támogatta. Ezzel szemben a számos olyan programot finanszírozott, amelyek célja a zsidó állam delegitimálása. Muravchik szerint az

„Izrael iránti hűvös viszony időnként nyílt ellenségességbe ment át: 2003 májusában például Soros György a Yivo Intézetben tartott előadásában Izrael magatartását a nácikéhoz hasonlította, az áldozatokat hibáztató pszichológiai zsargont használva.” 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!