Kutatás: a britek harmada szerint a digitális pénzzel fogják a kormányok korlátozni az emberek szabadságát
Kutatás: a britek harmada szerint a digitális pénzzel fogják a kormányok korlátozni az emberek szabadságát

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 13.
A King’s College London és a BBC közös kutatásában azt vizsgálta, hogy milyen összeesküvés-elméletek a legelfogadottabbak a britek körében.

A megkérdezetteknek különböző állításokkal kapcsolatban kellett elmondaniuk, hogy egyetértenek-e vagy sem, és a témák között volt a pénzvilág, a mainstream média, a covid, terrorizmus és a közel-keleti országokból történő bevándorlás.

A megkérdezett legnagyobb arányban (35 százalék) abban hisznek, hogy a kormányok arra fogják használni a digitális pénzt, hogy az embereket kontrollálják és a szabadságjogaikat korlátozzák, de majdnem ugyanilyen elfogadott a britek körében az a gondolat is, hogy a mainstream média és a kormánynak dolgozó tisztviselők közösen titkolják el a Nagy-Britanniában történt terrortámadásokkal kapcsolatos valós információkat.

Az úgynevezett “15 perces városok” koncepciója sem túl kecsegtető a britek számára. (A 15 perces városokat úgy alkotnák meg, hogy minden üzlet és intézmény, amire szükség lehet a mindennapokban, maximum 15 percre legyen az emberek lakóhelyétől.) A britek harmada úgy véli, hogy ez az elképzelés csak újabb eszköz lenne arra, hogy a covid után az emberek mozgását és személyes szabadságát korlátozzák, illetve könnyebben megfigyelhessék őket.

A jelenlegi megélhetési nehézségek és infláció kapcsán a megkérdezettek több mint 30 százaléka arról van meggyőződve, hogy ez egy kormányzati terv része, amellyel korlátozni és ellenőrizni akarják a politikai vezetők a népet.

A bevándorlás kapcsán a megkérdezettek 32 százaléka azt gondolja, hogy létezik egy “nagy helyettesítő terv”, vagyis a fehér amerikaiakat és európaiakat szándékosan nem fehér bevándorlókkal akarják “lecserélni”.

A Világgazdasági Fórum “Great Reset” globális tervét a britek 30 százaléka úgy értelmezi, hogy annak a végcélja egy diktatorikus világkormány felállítása.

A covid kapcsán nagyon megosztottak a britek: 31 százalékuk hisz abban, hogy a pandémia egy globális terv része volt, amellyel mindenkit rá akartak kényszeríteni az oltások felvételére, akár akaratuk ellenére is, míg 59 százalékuk elutasítja ezt a gondolatot.

A felmérés szerint a válaszadók csaknem negyede úgy vélekedik, hogy a covid tulajdonképpen egy átverés volt, a britek 71 százaléka viszont nem ért egyet ezzel a felvetéssel. A covid-oltásokat a megkérdezettek 21 százaléka nem tartotta biztonságosnak.

A kutatásból az is kiderül, hogy a 15 perces városokról, a Világgazdasági Fórum covid alatt meghirdetett programjáról és a digitális pénz veszélyeiről nem a mainstream médiából értesültek az emberek, hanem a Youtube-ról, a Facebookról, a Twitterről és a TikTokról.

A felmérés szerint a britek harmada elveszítette a bizalmát a kormányzati hivatalos kommunikációban amiatt, ahogy a covid kapcsán megosztották (vagy elhallgatták) az információkat, 18 százalékuk azonban ezentúl még jobban fog hinni a hivatalos közléseknek, mint a pandémia előtt.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!