Közel hárommilliárd forintnyi váltságdíjat fizetett ki hekkereknek a brazil húsóriás
A JBS-t múlt héten érte óriási kibertámadás, átmenetileg le is kellett állítaniuk a működést Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban
Közel hárommilliárd forintnyi váltságdíjat fizetett ki hekkereknek a brazil húsóriás

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 06. 10.
Bő egy héttel ezelőtt kibertámadás áldozata lett a világ legnagyobb hússzállítója, a brazil többségitulajdonú JBS. A 15 országban több mint 150 üzemmel rendelkező cég számítógépes rendszerei megbénultak, így számos egységben leállt a termelés. 

Az FBI szerint orosz hackerek követhetették el a támadást, pont úgy, mint nem sokkal korábban a Colonial üzemanyagvezeték ellenit.

Bár a JBS rendszerei mostanra ismét rendben működnek, ennek ára volt, írja a BBC

Mint kiderült, az oroszok zsarolóvírust használtak a támadás végrehajtásához, a cég pedig 11 millió dollárt, vagyis nagyjából 3,1 milliárd forintot fizetett ki nekik azért, hogy ismét használni tudja a saját rendszereit.

Andre Nogueira, a vállalat vezetője szerint a lépésre azért szánták el magukat, mert nem akarták veszélybe sodorni a vásárlóikat. Bár mostanra minden adatot sikerült visszaállítaniuk, a Wall Street Journalnak nyilatkozó Nogueira szerint a szakemberek nem tudják megígérni, hogy nem fog ismét hasonló eset előfordulni.

„Nagyon nehéz döntés volt vállalatunk számára és személyesen számomra is” - mondta a JBS igazgatója, Andre Nogueira.

Az ügyben az FBI is nyomozást indított, a Fehér Ház pedig felvette a kapcsolatot az orosz kormánnyal, mert azt sejtik, hogy egy Oroszországban tevékenykedő csoport áll a támadás mögött.

Az 1953-ban, Brazíliában alapított JBS-nek ma már 15 országban több mint 150 üzeme van, 150 ezer embert foglalkoztatnak, és szupermarketektől gyorséttermekig rengeteg mindenkit ők látnak el hússal. Csak az Egyesült Államokban a JBS dolgozza fel az ország marhafogyasztásának negyedét és sertéshús-igényének ötödét.

(hetek/BBC)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!