Korrupciós botrány Ukrajnában: Távozott Zelenszkij tanácsadója és egy miniszterhelyettes
A következő napokban kormányátalakításra fog sor kerülni
Korrupciós botrány Ukrajnában: Távozott Zelenszkij tanácsadója és egy miniszterhelyettes

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 24.
Kirilo Timosenko, az ukrán elnök hivatalvezetőjének volt helyettese azért kényszerült távozni a pozíciójából, mert állítólag drága autókat használt, a miniszterhelyettes pedig kenőpénzt fogadott el.

Timosenko tagadta a vádakat, és megköszönte Zelenszkijnek, hogy “lehetőséget adott a jótettekre minden nap, minden percben”.

Hétfőn az infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes kényszerült távozni a kormányból, miután a rendőrség őrizetbe vette amiatt, hogy állítólag 400 ezer dollár (146 millió forint) kenőpénzt fogadott el. Vaszil Lozinszkij tagadta a vádakat.

Az ukrán elnök elmondása szerint a következő néhány napban más vezetők is távozni fognak a kormányból, a regionális hivatalokból és a biztonsági szolgálatokból.

Az átalakítás egyik oka az lehet, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az egyik legfontosabb betöltendő feltétel a korrupció felszámolása az országban, ezért a hatóságok megtiltották az állami vezetőknek, hogy elhagyják az országot. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha engedélyezett üzleti útra mennek.

A Transparency International adatai szerint Ukrajna 2021-ben 180-ból a 122. helyet foglalta el a korrupt államok rangsorában. Az ukrán elnök azonban vasárnap új korszakot hirdetett az országban, amikor arra tett ígéretet, hogy “nem lesz visszatérés ahhoz, ami a múltban volt”, és az állami intézmények vezetői sem élhetnek majd úgy, ahogy korábban.

A tisztviselőket hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül is többször figyelmeztették, hogy koncentráljanak a háborúra, segítsék az áldozatokat, csökkentsék a bürokráciát, és hagyjanak fel a kétes ügyletekkel. Sokan hallgattak a figyelmeztetésekre, mások viszont sajnos nem”

- mondta Zelenszkij pártjának az elnöke, aki azt ígérte, hogy a korrupt tisztviselők börtönbe fognak kerülni.

David Arakamia arra figyelmeztette a hivatalnokokat, hogy “ha ez nem fog menni civilizált módon”, akkor a háborús törvénykezésnek megfelelően fogják megbüntetni a korrupcióban érintett személyeket.

“Ez vonatkozik a legutóbbi generátor-beszerzésekre és a védelmi minisztériumot érintő botrányokra is” - tette hozzá a politikus.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettest szintén sok kritika érte, amikor napvilágot látott a hír, hogy a minisztérium kétszer-háromszor drágábban látja el élelemmel az ukrán haderőt, mint ami indokolt lenne. Olekszij Reznikov azonban úgy reagált a sajtóértesülésekre, hogy a magasabb árakat rögzítő szerződés csak “technikai hiba” volt.

(BBC News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!