Kormányzati döntés: nem vezetik be a harmadik nemet Svájcban
Kormányzati döntés: nem vezetik be a harmadik nemet Svájcban

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 12. 22.
A svájci kormány elutasította azt a kezdeményezést, hogy bevezessék a harmadik nemet a hivatalos dokumentumokban.

A Szövetségi Tanács úgy értékelte, hogy a harmadik, semleges nem bevezetéséhez “nem állnak rendelkezésre a társadalmi feltételek”, ezért elutasították azt a két kezdeményezést, mely az újabb nem bevezetését szorgalmazta.

A bináris nemi rendszer mélyen
gyökerezik a svájci társadalomban”

- indokolta a döntést a Szövetségi Tanács.

Egy harmadik nem bevezetéséhez a svájci alkotmány több pontját és törvényeket is kellene módosítani. Már 2020-ban is szóba került, hogy a hivatalos dokumentumokban a férfi és női nem mellett egy harmadik opció is legyen, de akkor a nemzeti etikai bizottság jelentést adott ki, mely szerint még nem volt itt az ideje a rendszer megváltoztatásának.

Egyelőre a kormányzati döntésnek köszönhetően továbbra is csak kétféle nem fog szerepelni az igazolványokban.

(AP News / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!