Kormányinfó: május végétől lehet lakodalmat tartani
Pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltást
Kormányinfó: május végétől lehet lakodalmat tartani

Forrás: Youtube/Magyarország Kormánya

2021. 05. 13.
A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Az oltásszámtól függetlenül a kormány azt javasolja, hogy május 28-tól kezdve korlátozások nélkül rendezhessenek lakodalmakat

– jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy ma kezdődik és keddig tart a regisztrált 16–18 év közötti fiatalok oltása. Eddig 96 ezer fiatal jelentkezett,az oltásra. 

A megmaradt, 144 ezer Pfizer-vakcinát, fel fogják használni, ezekre időpontot foglalhatnak, akik SMS-t kapnak. A számítások szerint a pünkösd utáni héten érjük majd el az ötmillió oltást. Az újabb enyhítő intézkedésekről a jövő heti kormányülésen egyeztetnek.

Ezen a nyáron még biztos maradnak az igazolvánnyal kapcsolatos korlátozások

Gulyás Gergely elmondta, hogy mindenki, aki bármelyik európai uniós tagállamban, OECD-országban, NATO-tagországban, Oroszországban és Kínában kapott oltást és magyar állampolgár,jogosult lesz védelmi igazolványra.

Megjegyezte, a WHO döntése a Sinopharm-vakcináról visszaigazolja a magyar döntés helyességét. 

A miniszter kiemelte, hogy az oltás mindenki számára elérhető, és kérte, hogy regisztráljanak minél többen a vakcinákra. Június elejére, közepére mindenki, aki regisztrált, megkapja a vakcinát – közölte. Elmondta, hogy a társadalmi védettség növekedésével jelentőse csökkent a halálozás és a fertőzési szám is. Gulyás Gergely azt kérte, mindezek ellenére mindenki tartsa be a szabályokat! 

Gulyás Gergely kijelentette, Magyarországon a keleti vakcináknak köszönhetően

másfél- két hónappal előbb áll helyre a normális élet, mint az Európai Unió többi tagállamában.

A minisztert szerint normális nyarunk lehet újra, dea védettségi igazolványra vonatkozó korlátozások augusztusig érvényben maradnak.

Védettségi igazolvánnyal viszont majdnem minden szolgáltatás elérhető lesz, és május végére meg lehet szüntetni a korlátozások legnagyobb részét.

Mehetnek a nyári diáktáborok

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy amennyiben május végére elérik az ötmillió beadott oltást, június 1-jétől lesz lehetőség a táborok megtartására. 

Beszélt a telefonos védettségi applikációról, amelyet a közeljövőben tesznek elérhetővé. Az Android és IOS operációs rendszerekkel rendelkező okostelefonokon egyaránt futó alkalmazással kényelmesen és egyszerűen lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget. 

A korábbi betegségből felépülve immunitást szerzettek viszont csak a védettségi igazolvánnyal igazolhatják védettségüket.

Az alkalmazás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatai alapján láthatóvá teszi a beoltott nevét, Taj számát, az oltás idejét, vagy fertőzés esetén annak idejét, a védettség tényét vagy hiányát. Az applikáció használatához az ügyfélkapuval vagy KAÜ azonosítóval elérhető EESZT oldalon kell regisztrálni.

A kormány Horvátországgal, Szlovéniával, Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, Törökországgal és Észak-Macedóniával kötött kétoldalú megállapodásokat, de Külügyminisztérium folyamatosan tárgyal újabb országokkal megállapodásokról, ezeket a közeljövőben be fogják jelenteni.

Az eddigiek a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szólnak. A magyar turisták jellemző célországai mindegyikével lesz kétoldalú megállapodás. Horvátországban azt is igazolniuk kell a turistáknak, hogy a második oltásuktól eltelt a teljes védettség kialakulásához szükséges két hét, ezért az ide utazóknak érdemes elvinni az oltáskor kapott igazoló lapot.

"A kormány folyamatosan egyeztet Németországgal. Az egészségügyi miniszter szerdán arról beszélt, hogy nem fogják elfogadni a  a keleti vakcinákat, de a német kancellár korábban épp az ellenkezőjéről beszélt. Németországban választási kampány van, ennek megfelelően kell a nyilatkozatokat mérlegelni. A politikában egyre többen követelik a Szputnyik vakcina beszerzését és használatát.  A német kormány 25 millió Szputnyik vakcinára kötött szerződést, és a német állampolgárok jó része részt vesz a „Szputnyik-turizmusban” és Oroszországba utazik." - mondta el kérdésre válaszolva Gulyás.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!