Kitört a világ legnagyobb működő vulkánja
Közben egy másik tűzhányó is feléledt
Kitört a világ legnagyobb működő vulkánja

Illusztráció( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 11. 29.
Az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigetén 38 év után ismét működésbe lépett a világ legnagyobb aktív vulkánja, emiatt figyelmeztetést adott ki az amerikai földtani intézet is. Közben vulkánkitörés kezdődött a közép-amerikai Salvador keleti részén is.

A Mauna Loa vasárnap éjszaka tört ki, és hamuval borította be a környező térséget. A hawaii vulkánfigyelő szolgálat tájékoztatása szerint a kitörés egyelőre nem fenyegeti a vulkánhegy lábánál élőket - írja az MTI. A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

amennyiben a kitörés folytatódik, a lávafolyam felgyorsulhat, és elérheti a hegy alsóbb régióit.

Az állam turisztikai hatóságának közösségi oldalán szintén az olvasható, hogy a fokozott vulkáni tevékenység nem fenyegeti a hegy lejtőjén tartózkodókat, és a légi forgalomra sem jelent veszélyt. Az amerikai meteorológiai szolgálat Honoluluban működő irodája azt közölte: egyelőre arra számítanak, hogy kevesebb mint egy centiméter hamu boríthatja be a sziget egyes részeit.

Azt javasolták ugyanakkor a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek, hogy maradjanak zárt helyen, illetve felhívták a figyelmet arra, hogy a vulkáni hamu kárt tehet a növényzetben, veszélyes az állatokra, és károsíthatja az elektronikai berendezéseket, járműveket is. 

A Mauna Loa vulkán kitörésének az elmúlt hónapokban voltak előjelei: június óta megsokszorozódott a napi földrengések száma a vulkánhegy térségében - szeptember végén voltak napok, amikor több mint 100 rengést regisztráltak -, aminek nyomán Hawaii polgári védelmi ügynöksége figyelmeztetést is kiadott.

A vulkán a geológiai feljegyzések szerint 1843 óta 33 alkalommal tört ki, legutóbb 1984-ben. A most véget ért 38 éves szünet volt a leghosszabb csendes periódusa. 

A Mauna Loa a világ legnagyobb aktív vulkánja. Krátercsúcsa mintegy 35 kilométerre fekszik egy kisebb vulkántól, a Kilaueától, amely 2018-ban működésbe lépett, és a kifolyó láva 700 otthont elpusztított.

Máshol is kitörés kezdődött

Közben vulkánkitörés kezdődött a közép-amerikai Salvador keleti részén is. A helyi környezetvédelmi minisztérium megfigyelőközpontja robbanásokat jelentett a fővárostól, San Salvadortól mintegy 135 kilométerre keletre fekvő Chaparrastique tűzhányó központi kráterében. A vulkánkitörés intenzitása a 0-tól 8-ig terjedő skálán 1-es fokozatú volt. 

A kitörés vasárnap kezdődött, amikor a vulkán sziklát és hamut lövellt ki a kráter körüli területekre. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Luis Alonso Amaya, a polgári védelem igazgatója elmondta, hogy három településen riadókészültség van érvényben. A hatóságok 26 óvóhelyet készítettek elő, amelyek több mint tízezer ember befogadására alkalmasak. Felállítottak egy parancsnoki központot is, amely a legfrissebb információkat szolgáltatja a vulkán tevékenységéről. A biztonsági zónát a krátertől számított 6 kilométeres sugarú körre terjesztették ki.

Az eddig mért legnagyobb vulkánkitörés 

A valaha mért legnagyobb volt a januárban Tonga mellett történt vulkánkitörés egy új-zélandi tudósok vezette kutatócsoport hétfőn közzétett eredményei szerint. A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán a tenger fenekén tört ki mintegy 200 atombomba erejével. A kitörés okozta, 15 méteres hullámokat keltő cunami a csendes-óceáni királyságban házakat pusztított el és legalább három ember halálát követelte. A természeti katasztrófa a tenger fenekén húzódó kommunikációs kábelekben is kárt tett, hetekre elzárva Tongát a külvilágtól, ami az áldozatoknak nyújtandó segítséget is késleltette.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!