Kihalt utcák, állig felfegyverzett TEK-esek - így nézett ki Budapest tegnap este 8 után
Életbe lépett a kijárási tilalom
Kihalt utcák, állig felfegyverzett TEK-esek - így nézett ki Budapest tegnap este 8 után

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

2020. 11. 12.
Tegnap este 8 óra után életbe lépett a kijárási tilalom, melynek értelmében a koronavírus-védelem jegyében csak az tartózkodhatott az utcán, aki munkába, edzésre ment, onnan jött haza, illetve kutyát kellett sétáltatnia. Az utcákon futárokat, rendőröket, néhány helyen fegyveres TEK-eseket is lehetett látni, ami egészen apokaliptikus hangulatot kölcsönzött a fővárosi éjszakának.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Kijárási tilalom
MTI/Máthé Zoltán

Aki mégis az utcán maradt, azt vagy pórázon vezetett házikedvencével (a lakóhely 500 méteres körzetében), vagy pedig munkahelyi vagy sporttevékenységéhez köthető dokumentummal, vagy egészségügyi indoklással kellett igazolnia a rendőröknek.

Orbán Viktor korábban bejelentette, a rendőrség mellett a katonaságot is kivezényli a szabályok betartatására, a média utcáról jelentő képviselői szerint azonban egyelőre erre nem került sor.

A vendéglátó helyek teljesen bezártak, a belvárosi bulinegyed kihalt, főleg futárokat és egy-két rendőrt illetve terrorelhárítót látni.

A hírek szerint a legtöbb budapesti betartani látszik a szigorú intézkedéseket.

Budapest
MTI/Máthé Zoltán

Az utcán és az utak szinte teljesen kiürültek, a BKV-járataival egyetemben. Aki mégis kockáztatja, hogy igazolás nélkül járkál a városban 8 és reggel 5 között, akár félmillió forintos bírsággal is büntethető.

A járókelők közül többen úgy vélik, semmi értelme az új korlátozásoknak, mások szerint viszont már sokkal korábban meg kellett volna hozni az intézkedéseket. 

Orbán Viktor is feltöltött egy videót Facebook-oldalára melyen végignézhetjük, ahogy a fővárosi Lánchídon elül a forgalom az este 8 órától bevezetett kijárási tilalom következtében. A miniszterelnök végén köszönetet mond a szabálykövető magyaroknak:

„Köszönjük, hogy betartják a szabályokat! Tavasszal egyszer már sikerült. Ha betartjuk a szabályokat és összefogunk, együtt, újra sikerülni fog!”

A miniszterelnök korábbi nyilatkozataiban világossá tette, amennyiben mindenki betartja a szabályokat, nagy az esélye, hogy a kórházak nem terhelődnek túl, és a december végén érkező vakcinával januárban megkönnyebbülésre, áprilisban akár felszabadulásra is számíthatunk, addig kell még kibírni.

A koronavírussal kapcsolatos új kormányrendeletekről, maszkviselésről, kijárási tilalomról, digitális oktatásról, és annak részleteiről, kivételeiről írt korábbi cikkünket itt olvashatja el.

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!