Ki viszi majd a szenátust? A demokratáknak áll a zászló Georgiában
98 százalékos feldolgozottságnál a republikánus jelöltek alulmaradni látszanak, a végeredményre napokat kell várni
Ki viszi majd a szenátust? A demokratáknak áll a zászló Georgiában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 06.
Hamarosan lezárul a játszma Georgiában, amely eldönti, republikánus vagy demokrata többségű lesz-e az amerikai szenátus, azaz az elnök fékrendszeréül szolgáló testület. A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az egyik demokrata jelölt egyértelműen, a másik hajszálnyival vezet a republikánusok előtt. Bár a szavazás tegnap lezajlott, a levélszavazatok összeszámolása miatt napokba telhet, amíg végeredmény lesz.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A demokrata Raphael Warnock és a republikánus Kelly Loeffler szenátor közötti versenyben a Fox News adatai szerint Warnock vezet, aki 2,220,300 szavazatot gyűjtött be eddig Loeffler 2,173,749 szavazatával szemben.

Ennél az állásnál számos híroldal a demokrata jelölt győzelmét vetíti előre.

A demokrata John Ossoff és a republikánus David Perdue szenátor közötti verseny állása azonban még szorosabb, és meglepetést is hozhat: Ossoff vezet, a maga 2,201,741 szavazatával Perdue 2,192,214 szavazatával szemben. 

A végeredményre még  napokat kell várni, hiszen a levélszavazatoknak legkésőbb péntekig kell megérkezniük, hogy összeszámolják őket, ugyanez igaz a katonai és külföldön leadott szavazatokra is.

Ahogy arról már korábban írtunk, a százfős szenátusban jelenleg 50-48 arányban a republikánusoké a többség, éppen ezért a szavazás kritikus fontosságú, hiszen Georgiában most döntenek két szenátori mandátumról, ami egészen átrajzolhatja Amerika jövőjét. Abban az esetben, ha mindkét helyet a demokrata jelöltek nyernék meg, a testület az 50-50 állás ellenére a demokraták javára billenne, mivel kiegyenlített szavazás esetén a regnáló alelnök szavazata dönt.

A mai nap más izgalmas eseményeket is tartogat. A kongresszus két házának január 6-ai együttes ülésén kerül sor az alkotmány szerint az elektori szavazatok megszámlálására és ezt követően a kongresszus hirdeti ki az új elnököt, akit január 20-án délben iktatnak be hivatalába. Ezt az ülést a szenátus elnöke vezeti, aki a mindenkori alelnök, jelen esetben Mike Pence.

Republikánus képviselők, szenátorok terveznek megtámadni az elektori szavazatok hitelesítését, Trump pedig Pence segítségében bízik. Megfordítható a választási eredmény és Joe Biden győzelme? Hamarosan kiderül.

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!