Két terrortámadásra is készült a magyar iszlamista - újabb részletek derültek ki
Csőbombás és tömegbehajtós merényletről is chatelt az Iszlám állam online fórumán
Két terrortámadásra is készült a magyar iszlamista - újabb részletek derültek ki

Forrás: Youtube/Magyarország Ügyészsége

2021. 06. 03.
Öngyilkos merényletet is vállalt volna az a 21 éves fiatalember, akit kedden fogott el a Terrorelhárítási Központ, mert a megalapozott gyanú szerint terrortámadást tervezett Magyarországon elkövetni - nyilatkozta a TEK főigazgatója, aki szerint a férfi teljesen átlagos magyar egyetemista volt, aki az interneten radikalizálódott, és két támadásra is készült.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyilatkozata szerint egy kedden végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy magát iszlamistának valló 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint

Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén.

A HírTV egyik forrása szerint a férfi a Budapesten megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon készült robbantani, ezzel pedig nagyjából 70 ezer ember életét sodorta volna veszélybe.

Hajdu János sajtótájékoztatóján elmondta a Kecskeméten elfogott iszlamista férfi

egy átlagos, 21 éves egyetemista, aki megfelelő körülmények között szocializálódott, és nem tudni pontosan mikor, milyen körülmények között radikalizálódott.

Többhetes nyomozás során kiderült, hogy a kecskeméti férfi olyan fórumokat látogatott, ahol dzsihadista propagandát követő emberek vettek részt, terrortámadásokra való felkészülésről, a hozzá szükséges eszközökről és módszerekről beszéltek.

A fiatalember az Iszlám Állam által működtetett zárt fórumon kifejezetten ajánlkozott arra, hogy olyan típusú támadást hajtson végre Magyarországon, amely nagy tömegeket érint. Nagy valószínűséggel ő kereste a lehetőséget, hogy ilyen támadást véghez vihessen - közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy a nyomozást az ügyészség folytatja.

A TEK-igazgató szerint az említett oldalakon a belépés szigorú rendben történik, korántsem tud rajtuk akárki chatelni.

"A 21 éves férfi azt vállalta ezekben, hogy csőbombát készít és azt Magyarországon, egy tömegrendezvényen használja majd fel. Budapesten vagy más magyar területen" 

- jelentette ki Hajdu János, hozzátéve, azt nem tudni, pontosan milyen rendezvényt is vett volna célba, de a támadásokra közeljövőben került volna sor. A beszélgetés során tömegbehajtásról is szó esett.

A főigazgató nem erősítette meg azt a sajtóinformációt, hogy a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság magyar-portugál mérkőzésén akart volna robbantani a gyanúsított.

"A 21 éves férfi határozottan állította ezekben, hogy egy ilyet szeretne elkövetni. Tehát két merényletre is készült, egy robbantásosra és egy olyanra, ahol a tömegbe hajt. A felderítés jelenlegi szakaszában annyi információt szereztek meg, hogy megtették a feljelentést."

A rendelkezésre álló adatok alapján kijelentette, hogy a fiatalember a tettétől "azt várta, hogy a paradicsomba jut", vagyis - Hajdu János értékelése szerint - ezzel felesküdött az Iszlám Államra, emiatt azonban terrorszervezet tagjává válhat, ami súlyosabb bűncselekményt jelenthet.

Az esettel összefüggésben a rendőr altábornagy az illegális migrációra is felhívta a figyelmet, külön kiemelve a rendőrség és a katonaság munkáját, valamint a határon felhúzott kerítés hatékonyságát. Hozzátette: a TEK és a védelmi szolgálatok megelőző munkája eddig eredményre vezetett, és eddig csak Nyugat-Európában láttunk ilyen típusú bűncselekményeket.

(MTI/Origo/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!