Jövőre kezdheti tesztelni Musk cége az emberi agyba ültethető chipet
Jövőre kezdheti tesztelni Musk cége az emberi agyba ültethető chipet

Forrás: Youtube/Neuralink

2022. 12. 01.
Hat hónapon belül megkezdheti a Neuralink az agyba ülthethető chip tesztelését embereken - jelentette be Elon Musk.

Ahogy arról beszámoltunk, a Neuralink implantátumát már sikeresen tesztelték egy disznón és majmokon. Tavaly a vállalat bemutatóján egy majom úgy játszott számítógépes játékkal, hogy az agyába ültetett chip segítségével, a gondolataival irányította a játékot.

Eddig viszont a cégnek várnia kellett azzal, hogy embereken is kipróbálhassa a technológiát. A Neuralink chipje állítólag lehetővé tenné majd, hogy a mozgáskorlátozott emberek újra járni és kommunikálni tudjanak, de a milliárdos tegnapi bejelentése alapján az implantátum az emberek látását is helyreállíthatja.

A vállalat most arra vár, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezze a chip embereken való klinikai tesztelését.

Nagyon óvatosak vagyunk, és biztosra szeretnénk menni, hogy működni fog, mielőtt a szerkezetet emberekbe ültetjük”

- mondta Musk.

A Tesla-tulajdonos szerint “fájdalmasan lassú” folyamatra kell számítani a következő tesztelések során, és először az emberek látásának a helyreállításán fognak dolgozni, illetve azt vizsgálják majd, hogy hogyan tudja az implantátum mozgatni az emberi izmokat azoknak az esetében, akik erre önállóan nem voltak képesek.

“Még ha valakinek születése óta nem is volt látása, mert vakon született, úgy hisszük, hogy ennek ellenére is helyre tudjuk állítani a látását” - nyilatkozta a milliárdos.

(Reuters / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!