Jónás és a cethal újratöltve: egészben bekapta a bálna az amerikai búvárt, de az túlélte
A férfi azt hitte, onnan már nem jön vissza, de a cet meggondolta magát és kiköpte
Jónás és a cethal újratöltve: egészben bekapta a bálna az amerikai búvárt, de az túlélte

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 06. 15.
Bár Isten nem szólt hozzá, és nem volt megmentendő Ninive sem, az eset mégis rendkívül hasonlít a bibliai Jónás történetére. Hosszúszárnyú bálna kapott be egy magányos búvárt, Michael Packardot Massachusettsben, majd nagy szerencséjére nem sokkal később kiköpte, így a férfi élve megúszta a kalandot.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Az 57 éves homárhalász egy nap merülni indult a Herring Cove partról, amikor hirtelen egy óriási cetféle bekapta és egyben lenyelte. Packard először azt hitte nagy fehér cápa támadott rá, azonban az állat belsejébe érve konstatálta, hogy nem szenvedett sérüléseket, így bálnáról lehet szó. 

“Teljesen a belsejében voltam, koromsötét volt. Azt gondoltam, hogy innen biztos, hogy nem kerülök ki, kész, vége, halott ember vagyok. A 12-15 éves fiaimra gondoltam"

- nyilatkozta a kórházban a férfi, akit hál Istennek 30-40 másodperc múlva néhány fejrázás után vissza is köpött a tengerbe a cet.

Elmondása szerint körülbelül 14 méteres mélységig vitte le a cet mielőtt kiköpte volna. 

Nem sokkal ezután a modernkori Jónást kimentették a tengerből és kórházba szállították. 

Az ehhez hasonló incidensek a szakemberek és a halászok elmondása szerint rendkívül ritkák, és a mostani is minden bizonnyal véletlen lehetett, hiszen a hosszúszárnyú bálnák általában nem agresszívak.

Sok más bálnához hasonlóan nekik is hiányoznak a fogaik, "szűrő" segítségével kis halakkal és planktonokkal táplálják magukat használnak. A szájukkal nem okoznak kárt, és a nyelőcsövük pedig túl keskeny ahhoz, hogy valaha is lenyeljenek egy embert.

A bibliai Jónás történetében a férfi feladatot kap Istentől, hogy jelentse be ítéletét Ninive népének. Nem fűlik a foga a feladathoz, így hajóra száll teljesen más irányba, ami óriási viharba kerül, és a többi matróz tengerbe hajítja Jónást, amint megtudják, hogy az ő "Isten elől fut", és miatta kerülhettek életveszélybe. Nem sokkal később bekapja egy cethal, melynek gyomrában három napot tölt el, mielőtt Ninivénél kiköpné a szájából. A férfi erre megadja magát, bejelenti a közelgő ítéletet a városnak, de egy fordulat nyomán lakói megtérnek, és Isten mégsem pusztítja el őket. Jónás, aki a városon kívül már berendezkedett, hogy végignézze a dolgot, erre megsértődik.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!