Jogerős: Bartus László a Fesz lesz című könyvben megsértette Németh Sándor személyiségi jogát
A jogsértő tartalmat el kell távolítani
Jogerős: Bartus László a Fesz lesz című könyvben megsértette Németh Sándor személyiségi jogát

2021. 05. 13.
A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy Bartus László és a Fesz lesz című könyv kiadója megsértette a Hit Gyülekezete vezető lelkészének, Németh Sándornak a képmáshoz fűződő személyiségi jogát. A bíróság eltiltotta a szerzőt és a kiadót a további jogsértéstől és kötelezte őket a könyv jogsértő tartalmának eltávolítására. Az alpereseknek emellett a Magyar Hang című lapban kell a saját költségükön bocsánatot kérniük Németh Sándortól.

A Fővárosi Ítélőtábla a május 13-ai másodfokú tárgyaláson meghozott és kihirdetett ítéletében az elsőfokú bíróság felperesek keresetét elutasító ítéletét részben megváltoztatta és megállapította, hogy I. és II. rendű alperesek (azaz Bartus László szerző és az Olivia Media and Publishing Corporation kiadó) megsértették Németh Sándor I. rendű felperes képmáshoz fűződő személyiségi jogát azzal, hogy a Fesz lesz című könyv nyomtatott és e-könyv formátumában egyes, az ítéletben meghatározott, Németh Sándort ábrázoló fényképfelvételeket tettek közzé.

A bíróság Bartus Lászlót és a kiadót a további jogsértéstől eltiltotta.

A bíróság kötelezte I. és II. rendű alpereseket, hogy az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését saját költségükön tegyék közzé a Magyar Hang című újságban, egyidejűleg fejezzék ki sajnálkozásukat a jogsértésért.

Emellett arra kötelezte Bartus Lászlót és a kiadót, hogy a Fesz lesz című könyv nyomtatott és e-könyv formátumából távolítsák el a jogsértő módon közzétett fényképfelvételeket. (A könyvterjesztő hálózatok közül a Libri és Book24 már korábban beszüntette a könyv árusítását.)

Az indokolás szerint az I. és II. rendű alperesek (mint szerző és kiadó) egyértelműen felhasználónak minősülnek a fényképfelvételek tekintetében. Németh Sándor ugyan közszereplőnek minősül, azonban tekintettel arra, hogy nem gyakorol közhatalmat, esetében a fényképfelvételek felhasználása erre vonatkozó engedély hiányában nem automatikus, hanem minden felhasználás esetében egyedileg szükséges vizsgálni, hogy a közügyek megvitatásához szükséges-e az adott felhasználás.

A bíróság  a fentiekkel összefüggésben azt állapította meg, hogy a Németh Sándort ábrázoló egyes fényképfelvételek a közügyek megvitatásához, illetve társadalmi vitához nem járulnak hozzá, így azok felhasználására jogellenesen került sor, ezért a szerzővel és a kiadóval szemben a fenti jogkövetkezményeket alkalmazta.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincsen.

(A felek között további folyamatban lévő jogvita zajlik, amely a Heteket is érinti.)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!