Izrael-kritikus professzort nevezett ki a Harvard az antiszemitizmus elleni munkacsoport élére
Érdekes lépés
Izrael-kritikus professzort nevezett ki a Harvard az antiszemitizmus elleni munkacsoport élére

Youtube/Knowledge at Wharton

2024. 01. 22.
Antiszemitizmus elleni munkacsoportot hozott létre a Harvard Egyetem, amelynek célja az intézményben tapasztalható zsidóellenesség okainak feltárása. De ami ennél is érdekesebb: a csoport élére egy Izraellel szemben kritikus professzort neveztek ki.

Alan Garber, a Harvard ideiglenes elnöke pénteken jelentette be, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó elnöki munkacsoportot Derek Penslar, a zsidó történelem professzora fogja vezetni.

Arról a Derek Penslarről van szó, aki még augusztusban, az Izrael-Hamász háború kitörése előtt közel 2900 másik támogatóval együtt aláírt egy nyílt levelet, amely Izraelt „apartheid rezsimnek” nevezte a palesztinokkal szembeni politikája miatt.

„Mi – akadémikusok, egyházi személyek és más, izraeli-palesztin és külföldi közéleti személyiségek – felhívjuk a figyelmet arra, hogy közvetlen kapcsolat (áll fenn) Izraelnek az igazságszolgáltatás ellen (intézett) legutóbbi támadása, valamint a megszállt palesztin területeken (élő) milliók illegális megszállása között”

- áll az augusztusi levélben. Ezt azóta egyébként két új petíció követett, amelyek közül Penslar egyiket sem írta alá.
A legutóbbi, decemberben közzétett petíció felszólítja Joe Biden elnököt, hogy segítsen tárgyalni az Izrael és a Hamász közötti azonnali tűzszünetről, segítse elő az újabb fogoly-túszcsere lebonyolítását, és a közel-keleti konfliktus közepette további humanitárius segélyeket juttasson Gázába.

Penslar egyébként egyike volt azoknak a kari tagoknak, akik a Harvard korábbi elnökét, Claudine Gayt támogató decemberi levélhez a nevüket adták, miután Gayt többen lemondásra szólították fel a képviselőházban az egyetemi antiszemitizmusról tartott botrányos meghallgatása után, aminek a lényege az volt, hogy az elnök nem ítélte el a zsidók népirtásával kapcsolatos kijelentéseket.

Az elnök lemondásáról és a botrányos meghallgatásról ebben és ebben a cikkben számoltunk be.

(National Review / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!