Tömegek töltik le az antiszemita appot, amit egy Magyarországon tanuló gázai palesztin fejlesztett
„A bátyám és a nővérem nevében csináltam, akiket a brutális megszállás miatt vesztettem el” – mondta Ahmed Bashbash
Tömegek töltik le az antiszemita appot, amit egy Magyarországon tanuló gázai palesztin fejlesztett

Twitter/NoThanks

2023. 12. 05.
Hatalmas népszerűségnek örvend az a mobiltelefonos alkalmazás, amelyet az izraeli vállalatok bojkottjának elősegítésére hoztak létre. Az applikációt a Google törölte kínálatából, majd visszahelyezte, aztán újból törölte Google Play-ről.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

Az alkalmazást a jelenleg Magyarországon élő Ahmed Bashbash fejlesztette, aki a Deutsche Welle megkeresésére elmondta, hogy ő is gázai palesztin, és hogy korábban elvesztette fiútestvérét „ebben a mészárlásban”, a nővére pedig 2020-ban halt meg, mert nem kapott időben orvosi segítséget Izraelből.

„A bátyám és a nővérem nevében csináltam (az applikációt), akiket a brutális megszállás miatt vesztettem el, és a célom az, hogy megpróbáljam megakadályozni, hogy az, ami velem történt, egy másik palesztinnal is megtörténhessen”

- fogalmazott Bashbash.

A „No Thanks” nevű alkalmazás abban "segít" a felhasználóknak, hogy a termékek vonalkódjának beolvasása vagy a nevük megadása alapján megmutatja, hogy az adott termék kötődik-e valamilyen módon Izraelhez. A fejlesztők közlése szerint az alkalmazást korábban azért távolították el, mert a leírásban az a mondat szerepelt, hogy „Üdvözöljük a No Thanks oldalán, itt megnézheti, hogy a kezében lévő termék elősegíti-e azt, hogy palesztin gyerekeket öljenek meg, vagy sem”.

December 3-án azonban a Google visszahelyezte az alkalmazást a Play Store-ba egy frissített leírással: „Alkalmazásunk egyszerűbbé teszi a vonalkódok beolvasását és a bojkottmozgalom számára (megjelölt) termékek kikeresését”. Azóta viszont ismét törölték az applikációt - azonban közvetett módon, más oldalakon keresztül továbbra is letölthető a telefonokra.

A november 13-án indított No Thanks alkalmazást több mint 100 ezer alkalommal töltötték le a Play áruházból a november 30-i törlésig bezárólag. A Deutsche Welle közösségimédia-forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az alkalmazást – nem meglepő módon - főként palesztinbarát felhasználók töltötték le.

(DW / Middle East Eye / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!