Itt az Európai Parlament legújabb állásfoglalása: nemi alapú erőszak megfosztani a nőket az abortusz lehetőségétől
Arra kérik az Európai Bizottságot, hogy a nemi alapú erőszakot új bűncselekményi kategóriaként fogadja el
Itt az Európai Parlament legújabb állásfoglalása: nemi alapú erőszak megfosztani a nőket az abortusz lehetőségétől

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 09. 17.
Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel jogalkotási kezdeményezést fogadott el, amelynek keretében a képviselők jogszabályokat szorgalmaznak a nemi alapú erőszak, illetve megkülönböztetés minden formája ellen. Ebbe úgy vélik az abortusztilalmak is beletartoznak, a nők bántalmazása és meggyilkolása mellett.

A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, az unió végrehajtó szervét, hogy

a nemi alapú erőszakot új bűncselekményi kategóriaként fogadja el az uniós jogban,

mivel ez a besorolás megteremtené a jogi alapot, egy áldozatközpontú uniós irányelv számára. Az EP szerint az irányelvnek, többek között a nemek közötti egyenlőség szempontját figyelembe vevő oktatási programokat, a nemi alapú erőszak valamennyi formája elleni küzdelemre irányuló intézkedéseket kell tartalmaznia.

A képviselők többsége szerint meg kell továbbá erősíteni a tagállamok azon kötelezettségét, hogy a nemi alapú erőszak esetén a gyermekek feletti felügyeleti és láthatási jogok kellő figyelmet kapjanak.

Az unió törvényhozó testülete továbbá úgy véli, hogy a nők és lányok ellen irányuló erőszak legszélsőségesebb formája a gyilkosság, és kiemeli:

a nők megfosztása a biztonságos és legális terhességmegszakítástól szintén a nemi alapú erőszak egyik változata.

A jelentés emellett leszögezi, hogy nem csak nők, hanem LMBTIQ-emberek is áldozatul eshetnek nemi alapú erőszaknak.

Szerdai évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az EP-ben ígéretet tett arra, hogy az év végéig törvényjavaslatot terjeszt be a nők ellen elkövetett erőszak ellen. A javaslat az internetre és a valós világot egyaránt lefedi, és a megelőzésre, a védelemre és a hatékony bűnüldözésre is kiterjed majd.

Az uniós adatok szerint a nők harmada már tapasztalt fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Az EU-ban hetente mintegy ötven nő veszti életét családon belüli erőszak következtében, és a nők 75 százaléka már átélt szexuális zaklatást a munkahelyén.

Hidvéghi Balázs és Járóka Lívia fideszes EP képviselők szerint az EP célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy

"kötelezővé tegye annak az abszurd elképzelésnek az elfogadását, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek".

A politikusok az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményükben kiemelték: "különösen elszomorító, hogy a az EP baloldali többsége a nők elleni erőszak témája mögé bújva akarja véghezvinni az ideológiailag motivált akciót."

Hidvéghi Balázs úgy véli, a jelentés a "nemi alapú erőszak" homályos fogalmán keresztül a genderideológiát akarja becsempészni a kötelező uniós szabályok közé.

"A szöveg szélsőbaloldali és zöld jelentéstevői lényegében azt kérik az Európai Bizottságtól, amit számos tagállam az Isztambuli Egyezmény kapcsán már elutasított. Ez pedig

annak a felfogásnak a kötelezővé tétele egy jogi eljáráson keresztül, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, és nem a biológiai sajátosságok különböztetik meg a két nemet egymástól"

- hangsúlyozta a képviselő

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke kiemelte: teljesen elfogadhatatlan, hogy a nők és a gyermekek védelme mögé bújnak, miközben saját ideológiai céljaikat akarják elérni.

"Európában a mi büntetőtörvénykönyvünk az egyik legszigorúbb és kiemelten védi a nőket, gyerekeket. Emellett mindent megteszünk, hogy az elmúlt években Magyarországon kiépített megelőzési, áldozatsegítési és áldozatvédelmi hálózat kiemelkedő minőségű legyen"

- tette hozzá Járóka.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai parlament a napokban egy másik nagy port kavaró állásfoglalást is kiadott, mely szerint Európa minden országában el kellene ismerni a homoszexuális házasságokat, ahol pedig ezt nem teszik meg, szankciókkal beavatkozni. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!