Így készültek Pakisztánban a katari foci-vb labdái – videó
A sportszergyártó vállalat dolgozói éhbérért varrták a különleges labdákat
Így készültek Pakisztánban a katari foci-vb labdái – videó

Forrás: Youtube/Discover Pakistan

2022. 11. 30.
A katari világbajnokság meccsein használt különleges labdákat egy pakisztáni városban készítették a helyiek. A település lakosai által varrt labdákat már harmadik alkalommal választották futball-világbajnokság hivatalos játékszerévé.

A pakisztáni Forward Sports sportszergyártó több mint harminc éve gyárt futball-labdákat, melyeket részben kézzel varrnak a cég dolgozói. A cég most már havonta 750 ezer labdát készít az Adidasnak, de más világmárkák is leszerződtek a vállalattal.

A cég az idei katari világbajnoksággal már harmadik alkalommal gyártotta a nemzetközi futballtorna hivatalos labdáit. Korábban a brazíliai és oroszországi vb-n is Sialkotból, egy 650 ezer lakosú pakisztáni városból érkeztek a sportszerek.

A Forward Sports azonban nemcsak világbajnokságokra készít termékeket, a világ futball-labdáinak körülbelül a kétharmada szintén ezen a településen készül. Az elmúlt hónapokban a város 60 ezer lakosa ezer üzemben hosszú órákon át dolgozott azért, hogy a katari vb labdái idejében eljussanak a stadionokba.

A gyártás az üzemekben nagyrészt gépesített, de mai napig kézzel varrják a labdákat, 690 öltéssel összeillesztve a darabkákat, mert így strapabíróbbak a termékek. Egy-egy labda elkészítése három órába telik, a dolgozók órabére pedig 0,75 dollárnak (295 forint) megfelelő összeg, mely még a szegénységgel sújtott pakisztáni régióban is alacsony fizetésnek számít a megélhetési költségeket figyelembe véve.

A pakisztáni üzemekben a férfiak felügyelik a gépesített gyártási folyamatokat, a varrást pedig többségében nők végzik, és mivel a gyermekmunka 1997 óta tiltott, ezért folyamatos a munkaerőhiány a Forward Sports-nál.

Az olcsóbb labdák kínai, a jobb minőségűek viszont dél-koreai alapanyagokból készülnek, de azokhoz a játékszerekhez, melyeket az európai futball-ligák számára gyártanak, Japánból érkeznek Pakisztánba a hozzávalók.

A katari világbajnokságra 3000 Al Rihla labda készült, és a világ minden táján megvásárolható másolatokból az előzetes várakozások szerint nyolcmillió fog elkelni.

(Bloomberg / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!