Házkutatást tartottak Trump ügyvédjének otthonában és irodáiban
"Agresszívabb szakaszba" ért a volt elnökkel szembeni nyomozás
Házkutatást tartottak Trump ügyvédjének otthonában és irodáiban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 29.
Szövetségi nyomozók házkutatást tartottak szerdán Rudy Giuliani, Donald Trump volt amerikai elnök korábbi ügyvédje New York-i ingatlanjaiban - számolt be több amerikai napilap.  

A The New York Times című amerikai napilapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források azt mondták, hogy a hatóság emberei szerdán reggel kutatták át a 76 éves, volt New York-i polgármester Madison Avenue-n található lakását és a Park Avenue-n lévő irodáját, majd lefoglalták elektronikus eszközeit.

Illegális lobbitevékenység után nyomoznak

A házkutatásokról elsőként hírt adó The New York Times szerint a házkutatás legalább részben összefügg azzal a nyomozással, amely azt hivatott kideríteni, hogy Giuliani folytatott-e illegális lobbitevékenységet ukrán tisztviselők nevében a Trump-adminisztráció idején. Sajtóinformációk szerint ezek a tisztviselők segítették Giulianit abban is, hogy Donald Trump politikai riválisaira - köztük az akkori demokrata elnökjelöltre, Joe Bidenre - nézve terhelő bizonyítékok után kutasson.

Giuliani ügyvédje, Robert Costello újságíróknak kifejtette:

szükségtelen volt a házkutatás, mert - mint fogalmazott - védence felajánlotta, hogy válaszol az ügyészek kérdéseire, "kivéve azokat, amelyek a volt elnökkel folytatott személyes beszélgetésekre vonatkoznak."

Costello "jogi bűncselekménynek" nevezte a szerdai történéseket és feltette a kérdést: "miért tesznek ilyet bárkivel, nem beszélve egy ügyvédről, aki New York város polgármestere és az Egyesült Államok 45. elnökének személyes ügyvédje volt?".

Reggel 6-kor jelentek meg a lakásán

Costello a Fox televíziónak nyilatkozva szerdán este a házkutatás részleteiről is beszámolt. Mint mondta: a nyomozók reggel hatkor jelentek meg Giuliani manhattani lakásában, és mintegy két órán keresztül tartózkodtak ott.

A házkutatás során több laptopot, mobiltelefonokat és egyéb elektronikus eszközöket foglaltak le. "Úgy tettek, mintha bűnözővel állnának szemben"

- fogalmazott Costello.

Az ügyvéd a konzervatív The Wall Street Journal című napilapnak azt is elmondta: Giuliani az elmúlt években többször is felajánlotta, hogy válaszol a nyomozók kérdéseire, de ők mindannyiszor elhárították ezt. "Mintha a falnak beszéltem volna" - mondta Costello.  

Joe Biden zöld lámpát adott

A manhattani ügyészség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai hónapokon keresztül dolgoztak azon, hogy megkapják az engedélyt Giuliani telefonjainak és egyéb elektronikus eszközeinek lefoglalására. Egyes sajtóbeszámolók szerint Donald Trump elnöksége alatt az Igazságügyi Minisztérium többször is megpróbálta ezt megakadályozni és lassította a nyomozást.

Miután Joe Biden amerikai elnök kinevezte Merrick Garlandot igazságügyi miniszternek, a tárca visszavonta a nyomozás ellen támasztott kifogásait.

Elemzők az üggyel kapcsolatban megjegyezték: a mostani végzés nem egyenlő a Giulianival szembeni vádemeléssel. A The New York Times úgy fogalmazott: a szerdai  események azt mutatják, hogy "a nyomozás újabb, agresszívabb szakaszba lépett". A házkutatási parancs megszerzéséhez ugyanis a nyomozóknak meg kell győzniük egy bírót arról, hogy bűncselekmény elkövetése miatt van szükség a bizonyítékok feltárására.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!