Hatalmas áramszünet Közép-Ázsiában: nincs fűtés, leállt a metró és a reptér is
Az egyik fő kazah áramvezeték üzemzavara okozta a problémákat
Hatalmas áramszünet Közép-Ázsiában: nincs fűtés, leállt a metró és a reptér is

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 25.
Súlyos áramkimaradás lépett fel Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán nagyvárosaiban, miután üzemzavar keletkezett az egyik fő kazah áramvezetékben – közölték kedden orosz hírügynökségek. 

A három ország hálózatai még a szovjet idők óta kapcsolódnak egymáshoz, és a rendszer Kazahsztánon keresztül csatlakozik az oroszországi áramhálózathoz is, ahonnan elvileg pótolhatnák a váratlanul jelentkező hiányokat. Kedden azonban üzemzavar történt a sűrűn lakott Dél-Kazahsztánt és két szomszédját az észak-kazahsztáni erőművekkel és az orosz hálózattal összekötő vezetéken, és

a hálózatot „vészhelyzet” miatt lekapcsolták.

Az üzemzavart először a legnagyobb kazah városban, Almatiban és körzetében észlelték. A helyi önkormányzat szerint a kiesést az okozta, hogy a KEGOK kazah áramhálózat-kezelő vállalat egyik vezetékén a feszültség leesett, az alállomásokon pedig kioldottak az automatikus rendszerek.

A visszakapcsolási munkálatok az almati városvezetés közlése szerint megkezdődtek. Az üzbegisztáni és kirgizisztáni hatóságok arról számoltak be, hogy az erőműveket újraindították a vészleállás után, de a helyi szolgáltatók egyelőre nem kapcsolódnak fel a közép-ázsiai hálózatra.

Áramkimaradást jelentettek Biskekből és Taskentből is. Az kirgiz főváros

több negyedében leállt a fűtés, nem működtek a közlekedési lámpák és a bankautomaták.

Az üzbég fővárosban leállt a metró, nem fogad járatokat a repülőtér, a vezetékekben leesett a víznyomás, és akadozik a mobilszolgáltatás is.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!