Hágai bíróság előtt a "balkán mészárosa", Ratko Mladics
Hágai bíróság előtt a "balkán mészárosa", Ratko Mladics

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 25.
Megkezdte az első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ratko Mladics egykori boszniai szerb hadseregparancsnok fellebbviteli perének tárgyalását kedden az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa.

Prisca Nyambe, a koronavírus-járvány miatt videokapcsolaton keresztül közvetített tárgyaláson elnöklő bíró elmondta, hogy Mladics kilenc ponton támadta meg a korábbi ítéletet, az ügyészség szerint azonban a fellebbviteli kérelmét teljes mértékben el kell utasítani.

A népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Mladics 2018 márciusában fellebbezést nyújtott be, az idei év márciusára ütemezett perét ugyanakkor el kellett halasztani, egyrészt mivel a "Balkán mészárosának" is nevezett férfi műtéten esett át, másrészt a járványhelyzet miatt.

Védői szerint Mladics rossz egészségügyi és hanyatló mentális állapota miatt még nem áll készen a per folytatására. Fia, Darko Mladics pedig kijelentette, hogy apja "gyenge, és emlékezete is többször megcsalja", így nem tud teljes mértékben a bíróság rendelkezésére állni.

Pár hete írtunk a srebrenicai népírtás 25 évfordulójáról egy cikket: "Minden éjjel újra átéltem ezt a rémálmot" címmel, melyben túlélők meséltek az egy héten át tartó vérgőzös őrületről, tomboló erőszakről és  jajveszékelő áldozatokról.

Ratko Mladicsot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben találta 2017-ben bűnösnek a bíróság. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények - gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés - mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. Az ügyészség Mladics bűnösnek nyilvánítását kéri a tizenegyedik vádpontban is, mivel azzal vádolják a hadseregparancsnokot, hogy felelős volt horvátok és bosnyákok kiirtásáért öt további boszniai megyében.

A 16 év bujkálás után, 2011-ben letartóztatott Mladics szerdán felszólal a tervek szerint. A végső ítéletet még idén kihirdethetik.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!