Hack Péter: polgárháborús körülmények alakulnának ki, ha az ellenzék felfüggesztené a jogállamot
Hack Péter: polgárháborús körülmények alakulnának ki, ha az ellenzék felfüggesztené a jogállamot

Forrás: Youtube/ATV

2021. 06. 30.
Hack Péter jogtudós, volt SZDSZ-es politikus szerint alkotmányos válsághelyzet és polgárháborús körülmények alakulnának ki, ha az ellenzék egy esetleges választási győzelem után felfüggesztené a jogállamot és átírná az alaptörvényt.

Hack Péter szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ezt arra reagálva mondta, hogy a műsor felvezetése szerint

baloldalhoz köthető jogászok arról értekeznek, hogy ha 2022-ben szűk többséget szerezne az ellenzék, kis időre felfüggesztenék a jogállamot és átírnák az alaptörvényt.

Hack Péter véleménye szerint

a javaslat olyan téves állításokból indul ki, mint hogy a hatályos alaptörvény nem legitim, és Magyarországon diktatúra van.

A javaslat komoly veszélyeket jelent, mert a rendvédelmi szervek, közigazgatásban tevékenykedők, ügyészek, bírák olyan helyzetbe kerülnének, amely során jogelméleti vitákat kellene eldönteniük - mondta, hozzátéve: egyesek az írott jognak megfelelően, mások az új parlamenti többség által elfogadott törvények alapján járnának el.

Ez kiszámíthatatlanná tenné a jogalkalmazást, felborítaná a jogrendet, és utcai tüntetésekhez, erőszakos összecsapásokhoz vezetne, ami

"mindennél rosszabb lenne Magyarországnak"

- hangsúlyozta.

Hack Péter beszélt arról is, hogy Brüsszelnek jogi értelemben nem lenne beleszólása, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem tartja kizártnak, hogy az európai bürokraták együttműködnének a magyar ellenzékkel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!