Gulyás: április végére négymillió felett lesz a beoltottak száma
Az újraindítás következő lépéseiről öt-hat napon belül dönthetnek
Gulyás: április végére négymillió felett lesz a beoltottak száma

Forrás: Facebook/Kormányinfó

2021. 04. 08.
Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

Emlékeztetett: március 8-án, a koronavírus-járvány miatti szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma - mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.

A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki az oltásokban közreműködik.

Elmondása szerint az oltási program eredményességét segítette, hogy Magyarország nemcsak az uniós beszerzésből hívott le minden lehívható vakcinát, hanem a kínaiakkal, oroszokkal kötött megállapodások értelmében további jó minőségű, megvizsgált és engedélyezett vakcinákat szerzett be.

Továbbra is oltanak AstraZeneca-vakcinával

Azt látják, hogy a védettség szempontjából nincs érdemi különbség a vakcinák között, mindegyikben meg lehet bízni, mindegyik megvéd a koronavírus kedvezőtlen hatásaitól - hangoztatta.

Kitért arra is, hogy az európai gyógyszerészeti hatóság szerdán "világos döntést" hozott az AstraZeneca-vakcináról: megbízható és védettséget biztosít.

"Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya"

- mondta, s mindenkitől azt kérte, hogy a sokszor gyógyszergyárak közötti, a sajtóban megjelenő konfliktusnak ne üljön fel. "Ezek mögött a hírek mögött állnak üzleti érdekek is" - jegyezte meg. 

Elmondta, hogy az AstraZeneca vakcinájának két adagját továbbra is - a protokoll szerint - tizenkét hetes különbséggel adják be.

Nem állítják le és nem módosítják az oltóanyag használatát, mert erre nincs okuk: sem az európai, sem a magyar hatóságok nem változtattak a szabályokon.

Több, mint 50 százalék, akit beoltottak, vagy oltásra jelentkezett

Gulyás Gergely elmondta: a védőoltásra regisztráltak száma már majdnem 4 millió; 3 millió 950 ezer.

Ehhez hozzá kell adni, hogy korábban regisztráció nélkül oltották az egészségügyben dolgozókat, mintegy 200 ezer embert.

Így már csaknem 4,2 millió ember van, aki vagy megkapta az oltást, vagy regisztrált. Magyarországon a 18 év feletti lakosság 8 millió embert jelent, így több mint 50 százalék az, akit beoltottak vagy oltásra jelentkezett.

A pedagógusok oltása is halad

A pedagógusok oltása is halad - közölte, jelezve: a korábban regisztráltak közül 34 ezer pedagógust már beoltottak. Most a külön oltási kampányban a behívott pedagógusok 85 százaléka, több mint 66 ezer pedagógus kapta meg oltását. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az első oltás jelenti az érdemi különbséget a védettségben.

Ezért arra kérik a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiknek rendkívüli megterhelést jelent az iskolák zárva tartása, ezért fontos, hogy április 19-én visszaálljon az oktatás normális rendje - közölte Gulyás Gergely.

A miniszter azt mondta: a vártnál jobban sikerült megszervezni az online oktatást, de az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátásához személyes jelenlétre van szükség.

Több, mint 2,6 millió ember kapta meg az első oltást

Kitért arra is: a szerda esti adatok szerint 2 608 084 ember kapta meg az első oltását, 1 077 947-en pedig már a másodikat is.

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy valamennyi, újranyitással kapcsolatos intézkedés a beoltottak számától függ - közölte, hozzátéve: minden zárás csak korlátozni tudja a vírus terjedését,

az egyetlen valódi, érdemi "fegyver" a vírussal szemben a vakcina.

Az újraindítás első lépései 2,5 millió oltáshoz kötődtek. Ezek a lépések valójában érdemi enyhítést nem jelentettek - emelte ki, hozzátéve: legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás. Céljuk az volt, hogy az eddig tapasztalt tömeget mérsékeljék az üzletekben, ezért döntöttek arról, hogy 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat.

A kijárási korlátozás este 10 órára módosult. Részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig azért, mert kevesebben mehetnek be egyszerre egy boltba, így hosszabb nyitvatartásra van szükség.

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a bértámogatás egész áprilisra jár azon üzletek és szolgáltatások számára is, amelyek április 7-én kinyithattak.

Az érintetti körbe tartozó cégek mostanáig 69 milliárd forint bértámogatást igényeltek. Ebből 66,5 milliárdot megítéltek a kormányhivatalok és majdnem 66 milliárd forintot ki is fizettek - jelezte, kiemelve: a bértámogatás naprakész formában, gyorsan történik.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy

nemcsak minden élet, hanem minden vállalkozás is számít.

Mikorra oltják be az összes regisztráltat?

Gulyás arra a kérdésre, hogy mikorra oltják be az összes regisztráltat, azt mondta: a regisztráltak száma nem állandó, folyamatosan nő, így nehéz válaszolni. Ebben a hónapban 4 millió fölé fog kerülni a beoltottak száma. Hangsúlyozta:

nem a regisztráció időpontja a mérvadó, hanem a veszélyeztetettség mértéke: ha tehát egy idősebb ember később jelzi az oltás iránti igényét, hamarabb kerülhet sorra.

A miniszter azt mondta, hogy a regisztrált, taj-számmal rendelkező magyar állampolgárokat május végéig be tudják oltani.

Magyarország számára azok a vakcinák bírnak komoly értékkel, amelyek május végéig megérkeznek. A politikus bízik abban, hogy május végén, június elején vissza tud állni az élet a rendes kerékvágásba.

Mint mondta, valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. Ha az oltási program így folytatódik, akkor véleménye szerint

áprilisban "ki lehet ülni a teraszokra".

A vakcinaigazolványhoz fűződő előjogokról a kormány később dönt, amikor 3-4 millió beoltott lesz. Megjegyezte: a betegség és a fertőzés kockázata összehasonlíthatatlanul alacsonyabb azoknál, akik be vannak oltva, ezért indokolt a különbségtétel.

Valamennyi védettség az első vakcina beadása után is kialakul

Egy újságírói felvetés szerint több szakember is arról beszélt, hogy nem a beadott első oltások számához kellene kötni a korlátozások enyhítését, mert az első oltás után még nem alakul ki olyan erős védettség. A miniszter azt mondta: az első adag vakcina beadása után már jelen van a védettség, amelynek mértéke folyamatosan nő.

Bár a második oltással válik még komolyabbá, annál, aki a vakcina első dózisát már megkapta, jelentősen csökken a fertőzés kockázata.

A kormány virológiai vélemény alapján mondja, hogy az első oltás a legfontosabb, és nem "siet" sehová a nyitással - jelentette ki.

Azt hangoztatta: minden engedélyezett vakcina jól vizsgázik, rendkívül megbízható. Teljes védelmet egyik sem nyújt, de esetleges megbetegedés esetén is lényegesen gyengébb tünetek várhatók - tette hozzá.

Közlése szerint a CanSino- és a CoviShield vakcinák engedélyezése még folyamatban van.

Kérdésre válaszolva elmondta: a legidősebb korosztálynál 90 százalék felett van a beoltottak aránya, a 65 év felettieknél pedig 87 százalék. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy ne lenne vakcina a 13 százaléknak, csak sokan bár regisztráltak, mégsem oltatták be magukat.

A sportrendezvényeken - köztük a júniusi futball-Eb mérkőzésein - csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. Hozzátette: júniusig mindenkit, aki oltást kért, be tudnak oltani, reményeik szerint

"júniusra a járvány mögöttünk lesz".

A Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték arról is: a kormány támogatja-e, hogy a magyarok kihasználják a szerb oltási rendszert, hogy hamarabb jussanak oltáshoz. Gulyás Gergely azt mondta, ez nem tömeges jelenség, és véleménye szerint

ha valaki megvizsgált, engedélyezett, biztonságos oltóanyagot kaphat bárhol a világon, akkor oltassa be magát.

Kérdésre válaszolva elmondta: a SZÉP-kártyára feltöltött, felhalmozódott összegek sosem fognak lejárni. Azért döntöttek így, mert a juttatások felhasználása akadályokba ütközött. Azt remélik ugyanakkor, hogy az idei nyár már szabad lesz.

A baloldal és az oltások

Egy újságíró felvetette, hogy baloldali politikusok oltásellenes nyilatkozataik ellenére beadatják maguknak a vakcinát, majd folytatják az egészségügyi rendszer kritizálását. A miniszter azt mondta, hogy szomorúnak tartja a baloldal járvány alatti magatartását, felelőtlenségét, amit korábban még erről a táborról sem feltételezett.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék úgy tesz, mintha mindig az oltás mellett kampányolt volna, Gulyás Gergely elmondta: örülnének, ha így lenne, de a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció még mindig aláírásokat gyűjt a kínai vakcinával szemben.

Arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy "függetlenül attól, milyen bűnöket követtek el a magyar társadalom azon részével szemben, amelyik hitt nekik", vizsgálják felül korábbi téves álláspontjukat és biztassanak oltásra.

Felháborító, amit petry-vel tettek

Kérdésre válaszolva a miniszter felháborítónak nevezte, hogy Petry Zsolttól nyilatkozata után megvált a Hertha BSC. A politikus szerint Németországnak választ kell adnia a kérdésre, hogy a történtek után esetében jogállamról van-e még szó, hiszen a szólásszabadság közös európai érték;

az ügy joggal veti fel, alapvető értékek sérültek Németországban.

A 20. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, "nem szeretnénk", ha a 21. században is lenne - mondta, megjegyezve: személyesen is egyetért a kapusedző minden szavával.

Szerinte amit Petry Zsolt mondott a házasságról, az a német alkotmánybíróság hatályos véleménye, amit pedig a migrációról mondott, az európai, visszafogott, kulturált, az európai identitás védelmét fontosnak tartó nyilatkozat,

"ilyenért jogállamban hasonló büntetés nem járhat, ha igen, akkor a hatóságoknak kell fellépni".

AZ új európai jobboldalról

Arra a kérdésre, hogy meddig lesznek a fideszes képviselők függetlenek az Európai Parlamentben, a miniszter azt mondta: a kérdés bár nem lényegtelen, fontosságát tekintve másodlagos. A legfontosabb, hogy

miután az Európai Néppárt egyértelművé tette, nem jobboldali párt, kell egy demokratikus, a jogállam alapértékeit minden szempontból tiszteletben tartó és elfogadó európai jobboldal

- mondta.

Hozzátette: a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök abban kíván közreműködni, hogy egy ilyen európai jobboldal jöjjön létre. Ezért volt fontos a kormányfő, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő múlt heti megbeszélése.

Szeretnék, ha Európában a jobboldali, keresztény gondolatnak is lenne politikai családja, egy ilyen politikai család létrejöttében, bővítésében is szeretnének rész venni

- közölte.

Diákváros vs. kínai egyetem

A diákvárosra vonatkozó kérdésre elmondta, van egy megállapodás a fővárossal, azt be kell tartani. Hozzátette: bár a főváros a Fudan Egyetem létesítését a diákvárossal szemben próbálja értelmezni, szerinte az a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Magyarországon megjelenjen, itt folytasson oktatási tevékenységet,

nem hogy nem áll szemben a tervezett diákvárossal, de értelmet ad neki.

 Nőtt az öngyilkosságok száma tavaly

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: Magyarország hagyományosan nem áll jól az öngyilkossági statisztikákban, de 2010 után jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma.

Tavaly azonban a bezártságból és a vírus által előidézett nehéz pszichés helyzetből fakadóan az adat újra romlott, és

5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!