Fiatalítana az Instagram - egyre többen aggódnak a gyermekek internetes biztonságáért
A túl korai közösségi média használat kifejezetten káros hatással van a gyerekek mentális jólétére, fejlődésére
Fiatalítana az Instagram - egyre többen aggódnak a gyermekek internetes biztonságáért

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 26.
Az online térbe történő ilyen fokú bevonódás jelentősen hatott a koronavírus járvány alatt is a gyerekekre. Míg Zuckerbergék egy új potenciális célpiacot látnak a gyermekekben, vannak olyan szervezetek, amelyek inkább segíteni szeretnének a szülőknek.

Az Instagram szabályzata szerint csak 13 év felettiek regisztrálhatnak a közösségi oldalra, de már tervezik az oldal „fiatalítását” is 13 alatti felhasználók részére. A hírt a cég vezetője, Adam Mosseri erősítette meg.

A hírre az Egyesült Államok 44 különböző államának és területének főügyésze küldött levelet Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérigazgatójának (akinek az Instagram is tulajdonát képezi), azt kérve, hogy

ne készítsen egy kifejezetten gyerekeknek szóló Instagram-verziót.

A levélben számos kutatással bizonyítják, hogy a túl korai közösségi média használat kifejezetten káros hatással van a gyerekek mentális jólétére, fejlődésére.

Az erős vizualitásra és külsőségek bemutatására épülő Instagram különösen sok veszélyt tartogat a gyerekek önértékelésére, személyiségfejlődésére, továbbá adatvédelmi és internetbiztonsági szempontok miatt is számos kétség felmerül egy ilyen jellegű oldal bevezetésével kapcsolatban.

Azt is kifogásolják, hogy a Facebook eddig sem volt képes több alkalommal megvédeni a gyerekeket a platformjain.

Rajzfilmekkel az internetbiztonságért

 „Szomorú tény, de az internetezéshez már óhatatlanul hozzátartoznak különféle bűncselekmények, melyektől meg kell, hogy védjük a magunkat, de leginkább gyermekeinket.

A kiskamaszok több mint háromnegyede napi 3 óránál többet internetezik, 40%-uk pedig napi 4 óránál is több időt tölt a világhálón lógva – derül ki számos hazai kutatásából”

– ismerteti a tényeket Hering Orsolya a Da Vinci Kids magyarországi munkatársa.

„Az okos internethasználat viszont rengeteg pozitív élményt okoz, és számos kihagyhatatlan lehetőséget, előnyt kínál a tanulásban, ezért nagyon fontos, hogy ezt biztonsággal kaphassák meg a gyerekek.

A Da Vinci  Kids Keress Rá! című sorozatában vicces karakterek, Maya, Jack és a Nagyi kalauzolják végig a 6-12 éves nézőket a világháló rejtelmeiben. A gyerekek a BAFTA-díj jelölt sorozatból könnyedén

megtanulnak okosan, udvariasan, felelősségteljesen mozogni az online térben - az egyes epizódok a szelfi-posztolás veszélyeitől a netes vásárláson keresztül a zaklatásokon át az álhírekig mindent érintenek."

Az ezzel kapcsolatos oktatási applikáció most ingyenesen letölthető a Digitális Témahét keretében május 31-ig és használható 30 napig. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!