Ferenc pápa: diktátorokkal találkozik, magyar vezetőkkel nem?
Ferenc pápa: diktátorokkal találkozik, magyar vezetőkkel nem?

Ferenc pápa találkozója Raul Castróval(Forrás: Youtube/AP)

2021. 06. 04.
„Nem az országot látogatom meg, hanem egy misére érkezem” – ezt mondta Ferenc pápa még márciusban, úton hazafelé Irakból a szeptemberi budapesti látogatásáról. 

A vatikáni államtitkársághoz tartozó híroldal, az Il Sismografo úgy tudja, hogy a pápa nem kíván találkozni Budapesten egyetlen magyar vezetővel sem, mivel

nem Magyarországra, hanem egy nemzetközi katolikus rendezvényre érkezik. 

Bár a hivatalos program még nem látott napvilágot, a vatikáni forrás úgy tudja, hogy Ferenc szeptember 12-én a repülőtérről egyenesen a Hősök terére érkezik, majd az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje után azonnal továbbindul Pozsonyba.

Szlovákiában a tervek szerint három napos hivatalos látogatást tesz, a néhány órás budapesti útja azonban nem minősül állami látogatásnak, ezért

nem találkozik az egyházfő sem Áder János köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A vatikáni híroldal szerkesztője, Luis Badilla rendkívül furcsállná, ha a pápa így bánna Magyarországgal:

„Valami nincs rendben itt, legalábbis a diplomácia és a formális protokoll szempontjából. Az ilyen gondolkodás helytelen irányú.

Amit a pápa tesz – bármely pápa – az nem tűnhet úgy, hogy a diplomáciáját országok, népek és vezetők közötti megosztásra, elválasztásra vagy megkülönböztetésre használja, amint azt az elmúlt hetekben a sajtóban olvashattuk.”

Szinte példa nélkül áll az, hogy a pápa úgy látogasson el egy országba, hogy tudomást sem vesz annak létezéséről, sem vezetőiről.

Olyan esetben fordulhat elő, mint amikor a Vatikán nem ismer el egy államot, mint például VI. Pál pápa, aki úgy járt 1964-ben Izraelben, hogy ki sem ejtette az ország nevét, és egyetlen hivatalos képviselőjével sem volt hajlandó találkozni. Igaz, akkor még nem állt fenn diplomáciai kapcsolat a Vatikán és Izrael között.

Ferenc pápa még olyan országokban is találkozott az állami vezetőkkel, amelyeket nem tekintenek a demokrácia példaképeinek:

Kubában Raul Castroval, Bolíviában Evo Morales-szel, Irakban Bahram Salih elnökkel, Törökországban pedig Erdogannal.

A térségben tett látogatásai pedig kivétel nélkül a legmagasabb szinten zajlottak: Albániában Busar Nishani elnökkel, Bulgáriában Bojko Boriszov miniszterelnökkel, Romániában Klaus Johannis elnökkel találkozott Ferenc pápa. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!