Félreértett támadó: az urugayi szövetség is kiáll a "feketéző" labdarúgó mellett
Cavanit hárommeccses eltiltásra és százezer fontra büntette az angol labdarúgószövetség
Félreértett támadó: az urugayi szövetség is kiáll a "feketéző" labdarúgó mellett

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 01. 04.
Edinson Cavanit, a Manchester United uruguayi válogatott labdarúgóját a múlt héten hárommeccses eltiltásra és százezer fontos pénzbüntetésre ítélte az angol labdarúgó-szövetség (FA), amiért a játékos a közösségi oldalán egyik barátjának a gratulációjára válaszul azt írta, hogy "Gracias Negrito", vagyis "köszi, fekete!". 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A büntetést maga a játékos elfogadta, és elnézést kért azoktól akiket megsértett vele, azonban megjegyezte, hogy ezt egy közeli ismerősének címezte és nem volt benne semmilyen rasszista indulat. A szurkolók nagy része is megdöbbenésének adott hangot, amikor napvilágra került az FA példátlan büntetése. 

"Az üzenet, amelyet a vasárnapi meccs után tettem közzé, egy barátnak szóló szeretetteljes üdvözlet volt, megköszönve a meccs utáni gratulációját.

Senkit sem szerettem volna megsérteni. Teljesen elítélem a rasszizmust, és amint elmagyarázták, hogy másként is értelmezhető az üzenetem, töröltem" - jelentette ki az urugayi támadó.

A játékost foglalkoztató Manchester United is a támogatásáról biztosította, jelezve, hogy a klub "semmiféle rosszindulatú szándékot nem látott" Cavani szavaiban, mindemellett hangsúlyozták elkötelezettségüket a rasszizmus elleni harcban.

Forrás: instagram/ Edinson Cavani

A hírre reagálva az urugayi labdarúgók szakszervezete kiadott egy közleményt, amit a szövetségük Twitter-oldalán osztottak meg. Ebben elítélik az angol labdarúgó-szövetség eljárását, mivel anélkül hoztak ítéletet az ügyben, hogy megfelelően ismernék annak a hátterét és a játékos motivációját. 

 

"Az itteni úgynevezett 'rasszizmus' elítélésével egy egész népet és annak kultúráját bélyegezte meg az angol szövetség" - áll többek között a közleményben. 

A játékos melletti kiálláson túl - melyben leszögezték, hogy sose tett rasszista kijelentéseket, sőt a rasszizmus elleni kampányokból is rendszeresen kiveszi a részét- arra kérik az angol szövetséget, hogy töröljék a labdarúgó büntetését és kérjenek bocsánatot a játékostól, amiért megsértették a jó hírnevét.

A közleményben kemény üzenetet is megfogalmazott az uruguayi szövetség:

„Sürgetjük az angol labdarúgó-szövetséget a döntéshozataluk felülvizsgálatára, hogy ne kövessenek el hasonló igazságtalanságot a jövőben.

A szabályozásuknak figyelembe kéne venniük a kultúrák sokszínűségét. A rasszizmus elleni harc első szabálya az kéne, legyen, hogy megvédjük a más kultúrákat és életviteleket."

Közel kilenc évvel ezelőtt már történt egy uruguayi focistához köthető rasszista megnyilvánulás az angol bajnokságban. A 2011/12-es bajnoki kiírásban a Liverpool-Manchester United találkozón szólalkozott össze a Liverpool uruguayi támadója, Luis Suárez és a francia Patrice Evra. Utóbbi azt sérelmezte, hogy "lefeketézte" az urugayi csatár. A vétkes magyarázatként kijelentette, hogy csak a saját nyelvén mondta a másik játékosra, hogy fekete, nem volt semmiféle rasszista felindulás mögötte. Az angol szövetség nyolc meccses eltiltással és 40.000 fontos büntetéssel sújtotta Suárezt, aki a következő egymás elleni találkozón megtagadta a kézfogást a ghánai származású francia-válogatott Evrával.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!