Rasszizmus lenne? - óriási botrány a Bajnokok Ligájában egy játékvezetői mondat miatt
A románban a feketére használt negru kifejezés miatt robbant ki a vita
Rasszizmus lenne? - óriási botrány a Bajnokok Ligájában egy játékvezetői mondat miatt

Forrás: Optus Sport 5

2020. 12. 09.
Komoly vizsgálatot indított az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), miután kedd este félbeszakadt a Bajnokok Ligájában a PSG-Basaksehir mérkőzése a pálya szélén kialakult csörte miatt. A török csapat szerint a negyedik játékvezető rasszista megjegyzést tett a kameruni másodedzőjükre, mire a reklamálásért piros lapot kapott. Mindkét alakulat tüntetőleg levonult a pályáról. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A Bajnokok Ligája H-csoportjának utolsó mérkőzésén a Paris Saint-Germain és a Basaksehir csapott össze. Az összecsapás 13. percében a vendég csapat másodedzője, Pierre Webo reklamálásért piros lapot kapott a román játékvezetőtől. A csapat és a stáb azt állította, hogy a negyedik bíró rasszista megjegyzést tett a kameruni szakemberre. Ezt követően félbeszakadt a mérkőzés és mindkét csapat a rasszista megjegyzésre hivatkozva levonult a pályáról. 

 

"Az a fekete ott"

A vizsgálatok ugyan még folynak, egyelőre a videó-visszajátszásokból próbálták meg a legnagyobb sportoldalak rekonstruálni a történetet. E szerint a negyedik bíró, Sebastian Coltescu a kameruni másodedző reklamálásakor azt mondta Ovidiu Hategan játékvezetőnek, hogy: 

"Az a fekete ott, menj és nézd meg, ki ő. Az a fekete ott, nem lehet így viselkedni."

Ezt követően a Basaksehir másik játékosa a padról felpattanva kérte számon a játékvezetőt, hogy miért mondja azt, hogy "fekete". 

Erre reagálva a másodedző a következőket mondta: 

„Ha egy fehér fickóról van szó, soha nem mondanád azt, hogy a fehér fickó. Azt mondanád, hogy az a fickó. Figyelj ide. Miért kell azt mondanod, hogy a fekete fickó?”

 

 

Negru = fekete

Az ügy pikantériáját az adja, hogy románul a feketét úgy mondják, hogy "negru". Ez viszont nem azonos az angolban használt és történelmileg pejoratív jelentéstartalommal bíró "negro" kifejezéssel. Egy szóval, a játékvezető nem a "nigger" kifejezést használta, hanem a saját nyelvének megfelelő "fekete" kifejezést, amit az angolban inkább a "black" szóval lehet visszaadni. A köznyelvben ugyan nem elegáns, de elterjedt szóhasználat az angolszász világban ez a kifejezés.

Nyilván ettől függetlenül, lehetett megvetés és előítélet, akár rasszista indulat is a román játékvezető mondatában, ám maga a használt kifejezés önmagában nem rasszista. Románul is tudó sportszerető kollégánk is azt erősítette meg, hogy a románoknál a "negru" nem rasszista kifejezés, és a visszahallgatás után ő nem hall ki az elhangzottakból megvető hangsúlyt. 

"Könnyen félre lehet érteni"

A román sajtó is foglalkozott a botránnyal. Voltak, akik szerint csak a beazonosítást akarta megkönnyíteni a negyedik játékvezető, aki egyébként az este során Twitteren kért elnézést. Mint írja, "egy ilyen helyzetben az emberek nem mindig fejezik ki korrektül magukat, és könnyen félre lehet érteni."

Coltescu egyébként ellentmondásos karrierrel bír, 2007-ben egy feltételezett öngyilkossági kísérlet miatt kikerült a játékvezetői élvonalból, de nem sokra rá ismét már kiemelt meccseken fújhatott. A sportéletben nem szeretik, mert nagy hibaszázalékkal fúj és rendkívül sok lapot és tizenegyest ítél, sokszor indokolatlanul. 

Erdogan is megszólalt

Nyilván meg kell várni az UEFA vizsgálatát, ám úgy tűnik az alakulatok számára egyértelmű volt a döntés: tüntetőleg mind a két csapat levonult a pályáról. A mérkőzést ma este játsszák le, egy új játékvezetői stábbal. A botrányt követően a török és a francia gárda is elítélte a rasszizmust a Twitter-oldalán.

Megszólalt Recep Tayyip Erdogan török elnök is, aki azt írta oldalán, hogy feltétlenül ellenzik a rasszizmust és diszkriminációt a sportban és az élet minden területén. 

(Goal, NSO)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!