Felmérés: az amerikai keresztények fele időnként kételkedik a saját hitében
Felmérés: az amerikai keresztények fele időnként kételkedik a saját hitében

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 13.
A Barna Group friss kutatása szerint a megkérdezett amerikai hívő felnőttek és tinédzserek több mint fele néha kétkedést tapasztalt az elmúlt években.

A felmérésben szereplők 12 százaléka arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban gyakran tapasztalt kétkedést a saját hitével kapcsolatban. A válaszadók 16 százaléka időnként, 24 százalékuk pedig néha megkérdőjelezte a saját hitét.

A keresztények vagy keresztény háttérrel rendelkezők fele élete során keresztülment olyan “hosszabb” időszakon, amikor kételkedett. A hitüket aktívan nem gyakorlók leginkább “a vallásos emberek képmutatása” miatt bizonytalanodtak el és kérdőjelezték meg a vallási meggyőződésüket.

Az aktív keresztények leginkább az emberi szenvedés bizonytalanította el, de 15 százalékuk csalódott a vallásos emberek képmutatása miatt, és ugyanilyen arányban ábrándultak ki a “woke kereszténység” miatt is.

A kutatásból az is kiderül, hogy a nem aktív hitéletet élők nagyobb arányban kerültek hitéleti válságba, mint azok, akik aktívak voltak. A hitüket megélőknek mindössze a 8 százaléka válaszolta azt, hogy gyakran kérdőjelezi meg a vallási meggyőződését, a keresztényként nem aktív amerikaiaknak viszont a 11 százaléka.

Érdekes módon, a más vallást követő tiniket és felnőtteket, illetve a nem hívőket sokkal kevésbé zavarja a kételkedés, és kevésbé úgy ítélik meg a helyzetet, hogy ezen felül kell kerekedniük, sőt időnként még üdvözlendőnek is gondolják, hogy kételkednek”

- állapította meg a kutatás.

Ezzel szemben a keresztények a saját hitük megingását “olyan időszakként értékelik, amelyen túl kell jutni, és valamiféle jobb végcélba kell megérkezniük” utána.

(Christian Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!