Radikális sokszínűségi politikájának felfüggesztésére kényszerült a Coca-Cola
Korábban beosztottaitól elvárta a vállalat, hogy legyenek "kevésbé fehérek", jogi partnerein pedig faji kvótát kért számon
Radikális sokszínűségi politikájának felfüggesztésére kényszerült a Coca-Cola

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 06.
Felfüggesztette ellentmondásos sokszínűségi politikáját a Coca-Cola, melynek keretében jogi partnerein faji kvótát kért volna számon. A terv óriási kritikát vont maga után, melynek hatására a vállalat vezető jogtanácsosa, Bradley Gayton is felmondott.

Gayton kevesebb, mint egy évig töltötte be pozícióját a cégnél múlt havi hirtelen távozásáig, előtte 30 évig a Ford munkatársa volt.

A férfi januárban fedte fel terveit a vállalat új sokszínűségi kvótáit nem teljesítő partner ügyvédi irodák szankcionálásával kapcsolatban.

A kilátásba helyezett lépések között szerepelt a díjazás csökkentése, sőt, az üzleti kapcsolatok teljes megszakítása is.

A Coca Cola elvárása az lett volna, hogy bármilyen a vállalattal üzletelni kívánó jogi cég elkötelezze magát arra, hogy a számlázott munkaóráinak 30 százalékát "sokszínű ügyvédekhez", annak felét pedig konkrétan fekete ügyvédekhez kötődjön.

"A kemény igazság az, hogy szakmánk a sokféleség és a befogadás kérdését nem tekinti üzletileg elengedhetetlennek" - írta Gayton januárban, bemutatva a tervet.

A javaslat óriási kritikát vont maga után. A Project on Fair Representation jogvédelmi alapítvány nyílt levélben közölte a vállalattal, hogy

a faji kvóta elvárásai jogtalanok.  

Többen felvetették, hogy az általa életbe léptett vállalati politikák megsértették az 1964-es polgárjogi törvény VII. faji diszkrimináció elleni cikkejét.

Áprilisban a férfi hirtelen benyújtotta lemondását. 

A Coca-Cola bejelentette, hogy a sokszínűségi javaslatokat egyelőre felfüggesztik, de valószínű, hogy bizonyos részeit átmentik majd.

Bár Gayton felmondott, a vezérigazgató tanácsadójaként továbbra is kapcsolatban marad a céggel. Új szerződése szerint a következő évben 12 millió dollárt keres majd, ami magában foglalja a 4 millió dolláros aláírási bónuszt és

a havi 666,666 dolláros tanácsadási díjat. 

Ahogy arról korábban írtunk, nagy felháborodást keltett februárban a közösségi médiába kiszivárgó hír, miszerint a Coca-Cola munkatársai faji érzékenyítő tréningen vettek részt, amely 

többek között arra tanította meg őket, hogyan legyenek "kevésbé fehérek". Mindezt a rasszizmus elleni harc jegyében.

A kurzus egyik diája a következő címekkel indított: "Szembeszállás a rasszizmussal, a fehérség megértése, a rasszista mibenlétének megkérdőjelezése", majd egy további dia elmagyarázta, mit is jelent, és miért is éri meg "kevésbé fehérnek" lenni. 

(NYPost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!