"Fekete himnuszt" éneklő, tiltakozó sportolók kerülnek reflektorfénybe az ESPN-en
Az amerikai sportcsatorna szerint nem politizálnak, csak tájékoztatnak
"Fekete himnuszt" éneklő, tiltakozó sportolók kerülnek reflektorfénybe az ESPN-en

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 11.
Az ESPN amerikai sportcsatorna bejelentette, hogy adásba tennék azokat a professzionális sportolókat, akik a meccsek előtt az amerikai himnusz helyett alternatív, fekete himnuszt énekelnek, illetve bármely más tiltakozó pozíciót vesznek fel, például Colin Kaepernickhez hasonlóan letérdelnek, ahelyett, hogy végigállnák azt. 

Az úgynevezett „fekete forradalmi himnusz” a Lif Ev’ry Voice and Sing (azaz, mindenki emelje fel a hangját és énekeljen) James Weldon Johnson verséből született 1900-ben, és testvére,  and set to J. Rosamond Johnson zenésítette meg 1905-ben. Először a vers Abraham Lincoln volt amerikai elnök születésnapján hangzott el, majd 1919-ben a Színes Emberek Előremenetelének Nemzeti Szövetsége keresztelte el „negro nemzeti himnusznak”, mivel szövegében erőteljesen kiáll az afroamerikai emberek felszabadításáért. 

“Politikánk az, hogy adásba tesszük a himnuszt, amikor az hírnek számít, ez nem fog megváltozni. Továbbra is úgy fogunk eljárni, ahogy azt az NBA-vel és a WNBA-vel is tettük. Nem félünk Beszámolni a társadalmi igazságosságért folyó mozgalmakról, akciókról úgy, ahogy azok megtörténnek”

 

- nyilatkozta a csatorna egyik vezető munkatársa, kiemelve, az ESPN nem gondolja, hogy a társadalmi igazságosságért folyó tiltakozások politikai jellegűek lennének. 

“Nézzék, igyekszünk betartani a fő szabályunkat, azaz, hogy ha bármi sport témát érint, akkor lehozzuk.” 

A csatorna képviselője arra nem tudott választ adni, hogy pontosan hány játékkal kapcsolatban fog megjelenni a fekete himnusz az ESPN adásában, azonban az első héten ígéretet tett rá, hogy mindenképpen leadják. 

A Front Office Sports felület rávilágított, hogy az NFL partvonal nagyon máshogy fog kinézni, lévén hogy a liga szigorúan szabályozni fogja a szurkolók számát, nehogy megfertőzzék a játékosokat és az edzőket. A nagy sportcsatornák riporterei is csak a távolból végezhetik majd a munkájukat. Nem lesznek a pályán előadások, pompomlányok, zenekarok vagy kabalabábuk. 

Az NFL 1700 játékosát mégis arra buzdítják, hogy tisztelegjenek a rendőri brutalitás áldozatai előtt neveiket sisakjaikon viselve. A liga emellett „Vess véget a rasszizmusnak” és „Mindnyájunkon múlik” feliratokat fog megjeleníteni a pályán, illetve lejátsszák a “Lift Every Voice and Sing” himnuszt A nyitóhétvége minden egyes meccse előtt.

(Post Millennial)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!