„Érintheti a kezét” – kézbe ültethető chipeket dobnak piacra, egyre jobban terjed a trend
Svédországban már 6000-en élnek chippel a kezükben
„Érintheti a kezét” – kézbe ültethető chipeket dobnak piacra, egyre jobban terjed a trend

Fotó:Shutterstock/Puzzlepix

2022. 05. 16.
Az emberbe ültethető chip már nem újdonság, ám az utóbbi időben a járvány és az érintésmentesség hatására egyre közelebb kerül az emberiség egy új és egy igen veszélyes trend elfogadásához.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A legutolsó vívmány egy angliai céghez kötődik, ugyanis kifejlesztettek egy chipet, amivel ugyanolyan módon tudunk fizetni, mint egy hitelkártyával. A különbség annyi, hogy már nem telefont, vagy a kártyát, hanem a kezünket érintjük.

 

 

Míg egyes cégek a belső vállalati funkciókhoz hasonló chip-implantátumokat alkalmaztak, a Walletmor nevű brit-lengyel cég elsőként dobta piacra a civil személyeknek gyártott újításait – írja a BBC.

"Ezzel az implantátummal lehet fizetni egy üdítőért a riói tengerparton, egy kávéért New Yorkban, egy hajvágásért Párizsban - vagy a helyi élelmiszerboltban"

- nyilatkozta Wojtek Paprota, a Walletmor vezérigazgatója.

"Bárhol használható, ahol elfogadják az érintés nélküli fizetést." - tette hozzá.

A Walletmor chipje kevesebb mint egy grammot nyom, és épen nagyobb valamivel, mint egy rizsszem. Az eszköz belsejében egy apró mikrochip és egy biopolimerbe zárt antenna található.

A chipben az NFC technikát alkalmazták, ami ugyanaz a fizetési rendszer, ami az okostelefonokon is elérhető. 

Paprota a BBC-nek elmondta, hogy teljesen biztonságos, rendelkezik hatósági jóváhagyással, a beültetés után azonnal működik, és szilárdan a helyén marad. Emellett nincs szükség akkumulátorra vagy más áramforrásra. 

Már terjed a chip-trend

A Walletmor nyilatkozata szerint már több mint 500 darabot adtak el a chipekből.

Bár egy tavalyi kutatásból az derül ki, hogy az Egyesült Királyságban és az európai megkérdezett 4000 ember közül több mint a fele fejezte ki aggodalmát vagy kétségeit a chippel kapcsolatban, már csak adatvédelmi és biztonsági szempontból is.

"A chipbeültetések ugyanazt a technológiát tartalmazzák, amelyet az emberek napi szinten használnak"

"A kulcscsomóktól kezdve az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkező bankkártyákon át az olyan tömegközlekedési kártyákig, mint a londoni ’Oyster’ kártya..." - magyarázta az egyik fejlesztő a BBC-nek.

A Walletmor alapítója a nyomkövetéssel kapcsolatos félelmeket is igyekszik eloszlatni, mondván, hogy a chip nem teszi lehetővé, hogy bárkit is nyomon kövessenek, mivel az implantátum nem arra készült, természetesen csak a kényelem érdekét szolgálná. 

Tavaly decemberben egy svéd cég egy olyan kísérletet kezdett el, amivel az emberekbe oltási útlevelet tartalmazó chipet ültettek be. 
2014 óta mintegy 6000 ember kezébe ültettek chipet Svédországban. A svédek lecserélték a kulcsok, vonatjegyek és személyi igazolványok hordozását a beültetett mikrochip kényelmére. – írja a EuroNews.

"A technológiának van egy sötét oldala, amely visszaélésekre ad lehetőséget"

–    mondta Nada Kakabadse, a readingi Egyetem politikai, kormányzati és etikai professzora a BBC-nek.

"Azok számára, akik nem szeretik az egyéni szabadságot, ez csábítóan új távlatokat nyit az ellenőrzés, a manipuláció és az elnyomás kíséretében. És Ki fér hozzá az adatokhoz? vajon etikus-e úgy chipelni az embereket, ahogyan a háziállatokat?"

 – tette fel az igazán jogos kérdést Nada Kakabadse.

A biblia tükrében

A Jelenések könyvében olvashatunk arról, hogy az emberek a jobb kezükre, vagy pedig a homlokukra veszik a fenevad bélyegét, és aki ezt nem teszi meg, az egyszerűen nem tud venni, sem eladni semmit. 

„Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; és hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.”

-    Jelenések 13:16-17

Ez nyilvánvalóan aggodalomra ad okot a mikrochip-implantátumokkal kapcsolatban, amiket egy napon akár arra is használhatnának, hogy ellenőrizzék az emberek vásárlási és eladási képességét (is).

(Hetek/CBN News)

forrás: Hetek


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!