ENSZ-főtitkár: a férfiak uralta világ mindenkit elpusztít
A nemzetközi szervezet nem először tesz felháborító kijelentést a közösségi felületein
ENSZ-főtitkár: a férfiak uralta világ mindenkit elpusztít

Az ENSZ főtitkára, António Guterres. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 09. 08.
Általános felháborodást keltett az Egyesült Nemzetek legújabb Twitter-üzenete, amelyben a főtitkárt idézve azt írták, hogy a "patriarchátus évezredei egy férfiak által uralt világot eredményeztek egy férfiak által dominált kultúrával, ami elpusztít mindenkit - nőket, férfiakat, lányokat és fiúkat." Nem az első eset, amikor az ENSZ botrányt okoz közösségi posztjaival. 

Az ENSZ Twitter-oldalát kezelők a szervezet főtitkárának, António Guterres egyik idézetével illusztrálták a legújabb férfiellenes kijelentésüket. A főtitkára női jogvédő szervezetek múlt havi virtuális rendezvényén beszélt arról, hogy jóval befogadóbb és egyenlőbb társadalmi körülményeket kellene megteremteni. A Twitteren kiemelt másik Guterres-idézet viszont már arról szólt, hogy a koronavírus-járvány szemlélteti leginkább, hogy a patriarchátus mekkora károkat okoz az emberiségnek már évezredek óta. 

 

 

A bejegyzés elképesztő felháborodást keltett, a kommentelők nagy része azt sérelmezi, hogy az ENSZ tulajdonképpen a férfiakat vádolja a jelenlegi egészségügyi krízishelyzetért.

Több politikus is kikelt azért, hogy az ENSZ ennyire nyíltan egy szélsőbaloldali ideológiát népszerűsít. "Talán az Egyesült Királyságnak át kellene gondolnia a több százmilliós támogatását, ha az ENSZ ezt az agendát adja cserébe" - vetette fel James Wells brit képviselő. 

Néhányan egészen egyszerűen azzal zárták rövidre a kérdést, hogy ha ennyire drámainak látja Guterres a világ helyzetét, akkor az ENSZ történetében most először, talán le kellene mondania a szervezet vezetéséről egy nő javára.

Többen felvetették azt a dilemmát is, hogy az ENSZ alapító okirata egyértelműen leszögezi, hogy nem lehet különbséget tenni faj, nyelv, vallás és nemiség alapján sem, és ezt az egyenjogúságot kell előmozdítani minden létező területen. Ehhez képest a mostani poszt egyértelműen a férfiakat teszi felelőssé tulajdonképpen a világ összes bajáért. 

Még júniusban az váltott ki általános megrökönyödést, hogy az ENSZ megosztotta az Antifa zászlaját Twitteren azzal a szöveggel, hogy a szervezet vélemény- és békés gyülekezési szabadságát sérti az Egyesült Államok azzal, hogy a szervezetet a belföldi terrorizmus kategóriájába sorolták. A Twitter-üzenetet azóta eltávolították.

(Twitter, ENSZRT, Breitbart)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!