Mi lesz a fiatalokkal? – generációs katasztrófára figyelmeztet az ENSZ
Antinio Guterres szerint az iskolákat a lehető leghamarabb újra kell nyitni
Mi lesz a fiatalokkal? – generációs katasztrófára figyelmeztet az ENSZ

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 04.
Antonio Guterres ENSZ főtitkár a keddi napon arra figyelmeztetett, hogy a világ „generációs katasztrófával” néz szembe a járvány miatti iskolabezárások miatt, és a diákok tantermekbe való mielőbbi visszajuttatásának prioritást kell élveznie. 

Guterres leszögezte, július közepétől közel 160 országban zártak be az iskolák, mely több, mint egymilliárd diákot érint, és legalább 40 millió gyermeknek kellett nélkülöznie az iskolai előkészítőket. 

“Generációs katasztrófával nézünk szembe, ami emberi potenciált pazarolna el, évtizedes fejlődést ásna alá, és súlyosbíthatja rögzült egyenlőtlenségeket”

 

- jelentette ki a főtitkár a „Save our Future” kampány elindításakor.

Meghatározó pillanat ez a világ gyermekei és fiataljai számára. Azok a döntések, amit a kormányok most meghoznak hosszútávú következményekkel fog járni többszáz millió fiatalra és az országok fejlődési kilátásaira nézve az ENSZ szerint. 

“Amint a helyi COVID-19 fertőzéseket sikerül ellenőrzés alá vonni, a diákok iskolákba és oktatási intézményekbe való visszajuttatása elsődleges prioritást kell, hogy élvezzen. Természetesen alapvető fontosságú a szülőkkel, gondozókkal, tanárokkal és fiatalokkal való egyeztetés ehhez”

 

- tette hozzá Guterres.

A globális oktatás helyreállítására vonatkozó ENSZ ajánlások azután láttak napvilágot, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke az iskolák újbóli megnyitása mellett foglalt állást egyes tanárok és szülők ellenkezése ellenére, miközben a COVID-19 járvány továbbra is dúl az országban. 

Az új típusú koronavírus eddig világszinten legalább 18,1 millió embert fertőzött meg, és 689 ezer áldozatot követelt a Reuters adatai szerint. 

A magyarországi oktatással, és a szeptemberi tanév indulásának körülményeivel kapcsolatos kormányrendelkezéseiről már korábban itt és itt írtunk.

(AP/Reuters)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!