"ÉN GYŐZTEM", "még messze nincs vége" - így reagált Trump Biden győzelmének hírére
Az amerikai elnök közleményt adott ki, majd a Twitteren is posztolt
"ÉN GYŐZTEM", "még messze nincs vége" - így reagált Trump Biden győzelmének hírére

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 11. 07.
Miközben a mainstream média, a világ legnagyobb híroldalai és vezető politikusok is ünneplik Joe Biden győzelmét, Donald Trump amerikai elnök közleményében azt írja, hogy a választásnak messze még a vége. Szerinte ő győzött. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Miután a CNN és a többi vezető amerikai csatorna is odaítélte Pennsylvania állam elektorait Joe Bidennek, látva a demokrata elnökjelölt egyre növekvő előnyét, tulajdonképpen kész tényként közölte a világ legtöbb híroldala, hogy az egykori alelnök nyerte az amerikai elnökválasztást. Bár a szavazatokat több helyen még számolják, több államban újraszámolás jöhet, és számos pert is indított a választási csalásra utaló jelek miatt a Trump-kampánystáb. 

A bejelentést követően az elnök közleményt adott ki, amelyben azt írja, Joe Biden hamisan tetszeleg a győztes személyében, és a média szövetségesei ebben erejüket megfeszítve segítik is. 

"Az egyszerű tény az, hogy a választásnak még messze nincs vége."

Mint emlékeztetett az amerikai elnök, még hivatalosan egyetlen államban sem kiáltottak győztest. (Valóban nem, erről Morvay Péter írt összegzést ebben a cikkben.) A közleményben kiemeli, hogy több szoros eredményű államban automatikus újraszámolás következik, miközben több másik államban pedig Trump kampánystábja jogi eljárásokat indított, amelyeket követően lehet csak majd meghatározni a végső győztest. 

 

Példaként említi Pennsylvania államot, ahol a republikánus megfigyelőket egyszerűen nem engedték felügyelni a szavazatok összeszámolását. 

"A törvényesen leadott szavazatok döntik el, hogy ki az elnök, nem a híroldalak."

Hétfőtől kezdve a Trump-kampány perek sorát viszi a bíróságra, hogy a választási törvényeknek megfelelően állapítsák majd meg a jogszerű győztesét a választásnak. Trump kiemeli, az amerikai népnek joga van a becsületes választáshoz, ami annyit takar: minden törvényesen leadott szavazatot számolnak csak meg, nem pedig a törvényteleneket is azzal együtt. Mint írja, csak így lehet a társadalom bizalmát elnyerni a választások igazságosságát illetően. 

"Sokkoló, hogy a Biden-kampány ezt az alapelvet elutasítja, és akkor is követeli a szavazatok megszámolását, ha azok csalással lettek leadva."

Trump szerint a demokrácia azt követeli, hogy addig ne nyugodjon, amíg az amerikai nép meg nem kapja a tisztességes szavazat számolást. "Mit rejteget Biden?" - teszi fel a kérdést a közleményében.

 

"Én nyertem!"

A Twitteren az amerikai elnök azt hangoztatta ismét, hogy a megfigyelőket nem engedték be a szavazatok összeszámolását felügyelni. 

"ÉN NYERTEM A VÁLASZTÁST, 71 MILLIÓ TÖRVÉNYES SZAVAZATOT KAPTAM."

Trump azt írja, a megfigyelők kitiltása alatt "rossz dolgok" történtek, amiket nem láthattak. "Ilyen sosem történt még" -teszi hozzá. "Több millió olyan levélszavazatot küldtek ki, amit az emberek nem is kértek" - írja. 

 

Trump Biden győzelmének a bejelentése alatt amúgy éppen golfozott, le is videózták, ahogyan fotózkodik egy éppen akkor házasodó menyasszonnyal. 

Előfizetői nyereményakció
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!