Emberi jogi szervezetek az ENSZ beavatkozását kérik az amerikai abortuszkorlátozások miatt
A legfelsőbb bíróság tavalyi döntése óta több amerikai államban abortusztilalom van
Emberi jogi szervezetek az ENSZ beavatkozását kérik az amerikai abortuszkorlátozások miatt

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 02.
Közel kétszáz emberi jogi szervezet levélben fordult az ENSZ-hez, és azt kérték, hogy a nemzetközi szervezet lépjen fel az Egyesült Államokban az abortuszhoz való jog csorbítása ellen.

Ahogy arról beszámoltunk, az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, így lehetővé vált az államok számára, hogy korlátozzák vagy betiltsák az abortuszt.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch más emberi jogi szervezetekkel együtt levélben fordult az ENSZ-hez, és arról írtak, hogy az abortusz-korlátozással “a nők döntéshozatali és testi önrendelkezését” tagadják meg, miközben elutasítják “a teherbe esésre képes embereknek a méltóságát és egyenlőségét”.

Az USA-t el kell marasztalni nemzetközi szinten a nőkkel, lányokkal és a teherbe esésre képes más emberekkel szembeni bánásmódja miatt. Szinte felfoghatatlan azoknak az emberi jogi visszaéléseknek a szintje, amelyet az USA a lakossága ellen hajt végre”

- mondta Christine Ryan, a Globális Igazságügyi Központ (GJC) egyik vezetője.

A levél szerzői szerint az amerikai abortuszkorlátozások elsősorban a fekete nőket sújtják, amely az Egyesült Államoknak a történelmére vezethető vissza, hiszen a feketék életét sokáig értéktelennek tartották az országban.

Az emberi jogi szervezetek élesen bírálták a Biden-kormányt is, mert szerintük csak beszélnek, de “nem tesznek eleget” azért, hogy az abortuszkorlátozásokat fel lehessen oldani, és nem tették elérhetővé széles körben a nők számára az abortusztablettákat sem.

A levél írói azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ különböző ügynökségei hivatalos látogatást tehessenek az USA-ban, és felszólítsák az államot arra, hogy az ENSZ tagországaként tartsa be a nemzetközi jogot.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!