Elítélték a keresztény cukrászt, aki nem volt hajlandó transztortát sütni
Elítélték a keresztény cukrászt, aki nem volt hajlandó transztortát sütni

Forrás: Twitter/Alliance Defending Freedom

2021. 06. 17.
A bíróság elmarasztaló ítéletet hozott a héten annak a keresztény cukrásznak az ügyében, aki lelkiismereti alapon megtagadta, hogy egy nemváltást ünneplő kék-rózsaszín tortát készítsen el "transznemű" megrendelője számára. Jogi képviselői megfellebbezik a döntést.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

A torta a férfiból nővé válást tükrözte volna, a férfi hitbéli meggyőződésébe azonban nem fért bele, hogy elkészítse, és ezzel hozzájáruljon az ünnepséghez.

A felperes, Autumn Scardina ügyvéd, aki láthatólag direkt azért választotta ki Phillipset a torta elkészítésére, mivel az korábban már pereskedett hasonló ügyben (egynemű házassági torta sütésének megtagadása 2012-ben, 2018-ban végül javára ítélt a bíróság). Ezúttal azonban az ügy középpontjában nem a melegházasság, hanem a transzneműség állt, és a lelkiismereti szabadság, illetve a diszkrimináció ellenes törvények ütköztetése.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Phillips felesége kapott egy hívást egy denveri ügyvédtől, hogy készítsenek rózsaszín tortát kék bevonattal. A vásárló elmondta a két szín kombinációjával 2017-es férfiból nővé válását ünnepelné. A keresztény pék közölte a hívóval, hogy üzenete miatt sajnos nem tudják elkészíteni számára a tortát, aki erre azonnal be is perelte őket.

A denveri bíróság ötszáz dollárra (mintegy 150 ezer forintra) büntette a férfit a "diszkrimináció miatt".

A bírót vajmi kevéssé érdekelte a keresztény pék meggyőződése és hite, illetve a felperes nyilvánvaló kísérlete a perének kiprovokálására.

A Jack Phillipset védő Alliance Defending Freedom szervezet szerint az egész ügy egy nagyszabásúbb kampány részét képezi, mellyel törvényeket akarnak megváltoztatni úgy, hogy igazi, rendszerszintű diszkriminációról szó sincsen.

A szervezet ígéretet tett arra, hogy megfellebbezi a bírósági döntést, és továbbra is megvédik minden amerikai szabadságát arra hogy békében éljen, meggyőződésének megfelelően végezhesse a munkáját anélkül, hogy büntetéstől kellene félnie.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!