Elhunyt David Yonggi Cho
Ő vezette a világ egyik legnagyobb evangéliumi gyülekezetét Dél-Koreában
Elhunyt David Yonggi Cho

Forrás: Facebook/David Yonggi Cho

2021. 09. 14.
Kedd reggel elhunyt David Yonggi Cho, a világ egyik legnagyobb megagyülekezete, a 750 ezer tagot számláló dél-koreai Yoido teljes evangéliumi közösség pásztora. A buddhistából kereszténnyé lett Cho évtizedeket töltött az evangélium hirdetésével, rengeteg lelket nyerve meg Jézus Krisztusnak. 2020 óta küzdött agyvérzéssel, végül 85 évesen hunyt el.

Cho 1936-ban született buddhista családba. Először tinédzserként, 17 évesen hallott Jézusról egy lelkes fiatal lány bizonyságán keresztül, de végül akkor döntött úgy, hogy kereszténnyé lesz, amikor az orvosok közölték vele: bele fog halni a tuberkolózis egy súlyos változatába. A pásztor Istennek tulajdonította csodálatos gyógyulását. 

“Soha nem felejtem el Isten áldását és kegyelmét az életemen, melyen keresztül kiválasztott, hogy szolgája legyek már akkor, amikor még csak egy jelentéktelen, tüdőbeteg kisfiú voltam.

Megmentett kegyelme és Jézus Krisztus keresztáldozata által, hogy imával bölcsességet kérhessek tőle és a Szent Szellem segítségével prédikálhassak azokon a helyeken, ahova ő helyez engem,"

- írta Cho egy korábbi nyilatkozatában gyülekezete honlapján. 

Hamar a teljes idejű szolgálat felé fordult, és 1956-ra el is végezte a teljes evangéliumi főiskolát. Alig két évre rá sátoros gyülekezetet nyitott Szöulban, melyből később a Yoido teljes evangéliumi gyülekezet is kinőtt.

A közösségből hamar a világ egyik legnépszerűbb megagyülekezete lett, mely több mint 750 ezer tagot számlál. A gyülekezet több mint 500 helyen képviselteti magát Dél-Koreában, és misszionáriusok ezreit küldte ki a világ minden tájára, hogy hirdessék a megváltás jó hírét.

“Csupán annyit tettem, hogy felajánlottam az életem, hasonlóan a kisfiúhoz, aki odaadta Jézusnak az öt kenyerét és a két halát...

megőriztem az Istentől kapott álmaimat, és valójában Ő volt az, aki elérte, hogy a Yoido teljes evangéliumi gyülekezet a maga 750 ezer tagjával a világ legnagyobb gyülekezetévé nője ki magát,"

 - tette hozzá Cho.

Napjainkban Dél -Koreában van a világ egyik legerősebb keresztény közössége, és a megaegyházak népszerűsége egyre nőtt a koreai háborút követő években.

Cho országának egyik legbefolyásosabb keresztény vezetőjévé vált. Rengeteg könyvet írt, keresztény napilapot alapított, és humanitárius szervezetet hozott létre - áll az egyházi közleményben.

Felesége idén februárban hunyt el. Három fiút hagytak hátra.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!