Elhunyt Bálint gazda
Az elismert kertészmérnök 100 éves volt
Elhunyt Bálint gazda

Forrás: ATV

2020. 06. 21.
"Bálint gazda ma este csöndben elment" - adta hírül vasárnap este Bálint gazda Facebook-oldala. Életének 101. évében költözött el a közismert holokauszttúlélő, többszörösen kitüntetett kertészmérnök és tévés személyiség, aki egy egész országgal szerettette meg  a kertészkedést.

Bálint György Gyöngyösön született 1919. július 28-án egy mezőgazdasággal foglalkozó zsidó családba. Fiatal korától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelték. 

1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapest Magyar Királyi Kertészeti Akadémián. Egy évre rá behívták munkaszolgálatra, ahonnan először a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került. Még a felszabadítás előtti napokban megszöktek a barátjával. 

A holokauszt során szinte a teljes családját kiirtották, egyetlen testvére maradt csak életben. Miután hazatért a családi birtokára, a kommunisták internálással fenyegették meg és a földjét pedig elvették. 

1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. Először a Földművelési Minisztériumban, majd a Kertészeti Kutatóintézetbe került. Több szakmagazint is szerkesztett, majd a televízióban különböző szakműsorokat vezetett. 

1994-ben lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe, ahol az országos tanácsnak is a tagja lett. Országgyűlési képviselő is volt az első ciklusában, a pártból végül 2009-ben lépett ki. 

Pályafutása során számtalan elismerést szerzett, Többek között kitüntették Táncsics Mihály-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, de 2009-ben Budapest díszpolgárának is választották. 

A Hetek még 2009-ben készített nagyinterjút az akkor 91 éves Bálint gazdával a pályafutásáról, élettapasztalatairól és az addig elért sikereiről.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!