Hetek Univerzum
Mindenki Bálint gazdája
91 esztendő summája – beszélgetés Bálint Györggyel

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Mindenki Bálint gazdája
91 esztendő summája – beszélgetés Bálint Györggyel
2009. 11. 13.
A legtöbben a népszerű Ablak című közéleti műsorból ismerik, amely 1981-ben indult a Magyar Televízióban. Ez éppen egybeesett nyugdíjba vonulásának évével, mégis úgy tűnik, hogy épp ezután jött lendületbe igazán. Azóta majd’ három évtized telt el, de Bálint Györgyöt még mindig Bálint gazdaként ismeri egy egész ország. 91 évesen is lankadatlanul adja a kertészeti tanácsokat, számos közügyet szolgál, várost szépít, hajléktalanokat segít. Munkássága elismeréseként számos díjjal tüntették már ki, és november 17-én megkapja a Budapest díszpolgára címet is. (2009. 11. 13.)

Bálint György, a közismert kertészmérnök és tévés személyiség 2020. június 21-én, életének 101. évében elhunyt.

Talán csak a fiatalabb generáció kedvéért kell felidéznünk, hogyan is lett önből Bálint gazda?

– Amikor az ember eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor valóban egy új szakasz kezdődik meg az életében. Én akkor éppen egy kertészeti hetilapnak voltam a főszerkesztője, és úgy gondoltam, hogy búcsút mondok ennek a szakmának, hisz ekkor már éppen tizennyolc éve szerkesztettem a lapot. Azt terveztem, hogy majd egy kicsit intenzívebben művelem a kertemet, és könyveket írok, s lefoglalom magam ezekkel. Egy nap behívtak a Magyar Televízióba egy köz­életi műsorba, a kertészeti rovat vezetésére. A műsor nagyon hamar népszerűvé vált, és hosszú időre az is maradt. Még ma is, ha megyek valahová előadást tartani, szinte mindig odajön hozzám valaki, aki elmondja, hogy „péntek délutánonként hallgattam a tanácsait”. Kifejezetten élvezem ezeket a helyzeteket. Érdekes módon éppen az életemnek egy nagyon nehéz idő­sza­ká­ban szerettem meg az emberekkel való foglalkozást, a háború utáni években.

1941-ben szerezte első diplomáját, majd a háború után négy évvel mezőgazdasági mér­nökként végzett. Úgy tudom, csodával határos módon menekült meg a vészkorszak borzalmai elől.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!