Elbukott a brit alsóház Kínával szemben előterjesztett törvényjavaslata
Elbukott a brit alsóház Kínával szemben előterjesztett törvényjavaslata

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Hatalmas vitát váltott ki január 19-én a brit parlament alsóházában egy nemzetközi kereskedelmi megállapodásról szóló törvényjavaslat szavazása, mely egy „etnikai tisztogatással” kapcsolatos cikkelyt is tartalmazott. A cikkely arra ad jogi felhatalmazást a brit legfelsőbb bíróságnak, hogy más országok etnikai tisztogatásával kapcsolatban ítéletet hozzon. Amennyiben megállapítják az etnikai tisztogatás tényét, a cikkely kötelezi a brit kormányt, hogy ne kössön kereskedelmi egyezményt, se ne lépjen ki a már meglévő megállapodásból. Az úgynevezett „hszincsiangi kérdéssel” kapcsolatos brit médiajelentések és politikusok nyilatkozatai révén a cikkelyt Kína elleni fellépésnek tekintik a szigetországban. A törvényjavaslat megszavazása azt irányozza, hogy akadály gördüljön a brit kormány és Kína közötti kereskedelmi megállapodás esetleges megkötése elé. Ezzel kapcsolatban a brit kormányszóvivő sajtóértekezletén határozottan kifejtette a kormány törvényjavaslattal szembeni álláspontját. (x)  

Az AP hírügynökség helyi közösségi aktivistákat idézve jelentette, hogy ha elfogadnák a javaslatot, Nagy-Britannia lenne a világon az első olyan ország, ahol a törvények alapján belföldi bíróság elé kerülhetne a más országokban történt etnikai tisztogatással kapcsolatos vád. A múlt hónapban a felsőház ratifikálása során módosította a javaslatot, úgy, hogy az „etnikai tisztogatás” cikkelye is belekerüljön kiegészítésként, s a javaslatot végül elfogadták a felsőház képviselői. A módosított javaslat lehetővé teszi, hogy a károsultak a legfelsőbb bíróságtól kérjék az ítélethozatalt az etnikai tisztogatás kapcsán, ami kihat a szigetország kereskedelmi megállapodásának aláírására is. 

Az alsóház elé közelmúltban beterjesztett javaslat ugyancsak feljogosítja a brit parlamentet arra, hogy ha a kormány által a többi országgal kötött egyezmény ellentétes az emberi jogokkal vagy más normákkal, akkor a parlament megvétózza az érintett egyezmény végrehajtását. Az AP hírügynökség jelentése szerint bár nem tették világossá mely országot célozza leginkább a rendelet, elvileg kiváltképpen a „hszicsiangi kérdésre” nézően fogalmazták meg a javaslatot Kínával szemben. A felsőházi vita során a javaslat támogatói újra és újra felemlegették a „hszicsiangi kérdést”, állítva, hogy ennek köszönhetően fontos lehetőséget kaphat az Egyesült Királyság arra, hogy az EU-ból történt kilépést követően világvezetővé váljon.  

Heves konfrontáció támadt az alsóház 19-i szavazása előtt a kormánypártok és az ellenzék közt. Dominic Raab határozottan kijelentette, hogy ellenzi a módosított javaslatot. Felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a brit kormány előtt egyáltalán nem nyílhat arra lehetőség, hogy ha egy országban „elképesztő méreteket ölt az etnikai tisztogatás”, akkor is köthessen vele kereskedelmi megállapodást. Ámde a kérdésről „inkább a nemzetközi bíróság, de ne a brit bíróság hozzon ítéletet” – tette hozzá a brit diplomácia vezetője. A brit kabinet egyes tagjai egyhangúlag úgy vélik, hogy a javaslat valószínűleg „nem ésszerű jogi kereseteket” eredményezhet a bíróságnál. Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt héten a parlamentben viszont azon véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Királyság polgárai nem látnák szívesen, ha a kormány felhagyna a Kínával kialakított építő együttműködéssel. 

A Guardian 19-i beszámolója szerint a módosított törvényjavaslat kérdésében a konzervatív párt kormányára nyomás nehezedik a párton belüli Kína-ellenes képviselők és a Munkáspárt részéről, szorgalmazva, hogy a kormány mutasson erőt Kínával szemben. Kína jelenleg Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere. 

Összeállította: Wang Xuejun, CHINA MEDIA GROUP munkatársa

(A China Media Group fizetett cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!