Egységes kontaktkövető applikációt akar létrehozni az EU
Az eddigi nemzeti víruskövető programok összekapcsolásán dolgozik az Unió
Egységes kontaktkövető applikációt akar létrehozni az EU

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 14.
Az Európai Bizottság a koronavírus terjedésének megfékezését és az életmentést célzó kontaktkövető és figyelmeztető nemzeti alkalmazások összekapcsolását biztosító szolgáltatást hoz létre - közölte Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hétfőn.

A tájékoztatás szerint, a koronavírus elleni küzdelem sikere érdekében a tagállamok többsége által bevezetett, vagy bevezetni tervezett nemzeti kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások közötti zökkenőmentes átjárhatóságot biztosító uniós szolgáltatás az információcserét határokon átnyúlóan is szavatolni fogja. A szolgáltatás tervek szerint szinte az összes unióban bevezetett ilyen alkalmazásra kiterjed majd.

A felhasználóknak csak egy alkalmazást kell telepíteniük, és külföldi utazásaik során is minden szükséges információt, vagy figyelmeztetést megkapnak. A rendszer az egyes felhasználókat véletlenszerű azonosítókkal látja el, azokon kívül más információt nem kezel. Az egyes országok között kicserélt információk álnevesítésen és titkosításon esnek át, és csak addig tárolják, amíg az a fertőzések visszakövetéséhez szükséges. Az információk nem teszik lehetővé a felhasználók azonosítását - hangsúlyozta az uniós bizottság.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!