A Vírusradar megfigyel? Magyarországon is bevezetik a nyomkövető vírusappot
Észak-macedón fejlesztés a magyar kormány ajánlásával
A Vírusradar megfigyel? Magyarországon is bevezetik a nyomkövető vírusappot

Google Play

2020. 05. 13.
Új eszközt vet be a magyar kormány a koronavírus-járvány megfékezésére, egy észak-macedón fejlesztés vizsgálja majd a magyar felhasználók kapcsolatait és küld értesítést, ha fertőzöttel találkoztak. A letöltéskor az app engedélyt kér a helymeghatározásra is, de a cég szerint nem tárolnak és nem is gyűjtenek ilyen adatokat. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy kontaktus-követő applikációt hagyott jóvá. A „Nextsense” észak-macedón cégcsoport már több országnak is más-más néven lefejlesztette a koronavírus terjedését meggátolni  hívatott szoftvert. Az applikáció a „Nextsense” adománya a magyar államnak, melyet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség üzemeltet majd.

A „VírusRadar” honlapja szerint az alkalmazás érzékeli a távolságot a mobilkészülékek/alkalmazások között, amelyek adatot (alias kódokat) cserélnek a bluetooth jelek segítségével. Az applikáció azokat tudja csak értesíteni, akiknél telepítve van, így ahhoz, hogy hatékony legyen a rendszer, ahhoz sok felhasználónak kellene használni a programot bekapcsolt bluetooth megosztás mellett.

Az alkalmazás a fejlesztő szerint nem gyűjt és nem tárol helyszín adatokat (GPS-koordinátákat). A titkosított anonimizált adatokat 14 napig tárolja a felhasználó mobileszköze és fertőzöttsége esetén értesíti az ehhez tartozó kódok felhasználóit, akikkel a fertőzött 20 percnél tovább tartózkodott 2 méteres távolságon belül (a „VírusRadar a vett jel erősségét jelző (RSSI) értékeket használja a telefonok közötti jelerősség mérésére. Az RSSI kalibrált értékeket használják a felhasználók közötti hozzávetőleges távolság becslésére).

Hazánkban még csak a Google-play hagyta jóvá az applikáció letöltését, de a honlap állítása szerint hamarosan az Apple-nél is elérhető lesz. Az applikációban a felhasználók egy gomb segítségével közölni tudják, ha fertőzöttek, ilyenkor az applikáció felveszi a kapcsolatot a NÉBIH-kel, akik a pozitivitás visszaigazolása után megkezdik a rögzített azonosítok alapján a kontaktuskutatást és az érintettek értesítését.

Hasonló applikációkkal kapcsolatban több kritika is felmerült már nemzetközi szinten többek között amiatt, hogy a begyűjtött adatokat a hasonló applikációk könnyen harmadik félnek is - akár akaratukon kívül - kiszolgáltathatják. 

(Vírusradar)

Megosztaná másokkal is a véleményét? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!