Dúl a pandémia, a WHO mégis talált időt arra, hogy állítólagos jogsértéseiért elítélje Izraelt 
A határozatot, melyre hazánk nemmel szavazott, a palesztinok, Libanon, Szíria és Törökország is szponzorálta
Dúl a pandémia, a WHO mégis talált időt arra, hogy állítólagos jogsértéseiért elítélje Izraelt 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 13.
Az ENSZ rendkívül fontosnak tartja, hogy évente többször is egyoldalú, elítélő határozatokat szavazzon meg Izraellel szemben. Most ehhez a trendhez Egészségügyi Világszervezete is csatlakozott, melynek a Covid-19 járvány kellős közepén úgy tűnik, nem volt jobb dolga, mint egyetlen ország állítólagos jogsértéseiről rendelkezni.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A WHO ugyanis a csütörtöki napon teljes négy órát szentelt annak, hogy Izraellel foglalkozzon és megtárgyalja, hogyan is „nyomja el” a palesztin területeken élő palesztinok és a Golán-fennsíkon élő szír drúzok egészségügyi jogait.

Több tucat ország képviselője mondott beszédet a témában, majd 78-14 arányban elfogadta az elítélő határozatot 32 tartózkodással és 56 távolmaradóval. A határozat előírja, hogy jövőre újra meg kell majd tartani ugyanezt a vitát, és a WHO fejének újabb jelentést kell készítenie a ciszjordániai, gázai, kelet-jeruzsálemi, és goláni palesztinok és drúzok helyzetéről. 

A határozat létrejöttét illusztris társaság: Kuba, Irak, Libanon, Katar, Szíria, Tunézia, Törökország és a palesztinok szponzorálták.

A Covid-19 világjárvány idején miért Izrael a prioritás?

A UN Watch ENSZ-monitorozó szervezet erősen kritizálta a világszervezetet, amiért a pandémia helyett a zsidó állam elítélésére vesztegette az idejét.  

Hillel Neuer, a szervezet elnöke elítélte „a világ vezető egészségügyi szervezetének a Covid-19 pandémia, illetve más létfontosságú globális egészségügyi prioritások és vészhelyzetek kárára történő cinikus politizálását”

Leszögezte, az az állítás, hogy Izrael egészségügyi jogokat sértene hazugság, és ennek éppen az ellenkezője igaz:

több ezer palesztint látnak el izraeli kórházakban rendszeres jelleggel, és a szír polgárháború sebesültjeit is folyamatosan kezelik a zsidó államban. 

Neuer azért is bírálattal illette a WHO-t, hogy Izrael volt az egyetlen ország, amivel kapcsolatban elítélő határozat született, és kiemelte: a globális világjárvány közepette ilyen határozatot megszavazó országok, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Svájc, Írország, Portugália, Japán, India, Új-Zéland, Luxemburg és Monaco, szégyelljék magukat”.

Hazánk ismét a zsidó állam mellé állt

A határozatot Magyarország mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Brazília, Csehország, Németország, Honduras, Szlovénia, Kamerun, Szváziföld és Mikronézia utasította el.

Magyarország a közelmúltban megerősítette Izrael felé, hogy a jövőben is ki fogunk állni mellette az ENSZ-szavazásokban és az őt alaptalanul, egyoldalúan elítélő határozatokat nem szavazzuk meg. Ennek az esetek többségében eleget is teszünk.

(Times of Israel/Hetek)

hetek
Előfizetési nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!