Drámai napok Belgiumban: elhallgattak a jajkiáltások az összeomlott épületek romjai alól
Legalább 36-an meghaltak, a hatóságok további áldozatok után kutatnak
Drámai napok Belgiumban: elhallgattak a jajkiáltások az összeomlott épületek romjai alól

Forrás: Youtube/Guardian

2021. 07. 19.
További halálos áldozatokra bukkantak a múlt hét közepétől három napon át tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt összeomlott házak romjai között Belgiumban, több mint százhatvan embert eltűntként tartanak nyilván. Hollandiában tovább apadtak a múlt héten megáradt folyók, de az árvízveszély továbbra is fennáll. Ausztria-szerte is óriási áradásokat tapasztaltak.

A belga sajtó beszámolója szerint hétfő reggelre további kilenc holttestet találtak a Belgium keleti, délkeleti felében történt áradások nyomán, ezzel 36-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

163 embert tartanak nyilván eltűntként

Az illetékes belga válságközpont 163 eltűntről beszél. Elmondták mindazonáltal, hogy olyanok is lehetnek közöttük, akik már az áradások előtt elhagyták otthonukat. A hatóságok ezért arra szólítottak fel, hogy mindenki, aki másutt keresett biztos menedéket, a lehető leghamarabb jelentkezzen a mentőszolgálatoknál vagy a rendőrségen. A tájékoztatás szerint az érintett területeken megszűnt az árvízveszély, a mentési műveletek véget értek, az eltűntek utáni kutatás mostantól főként a holttestek megtalálására összpontosít. Több mint 37 ezer háztartás továbbra is áram nélkül maradt a kelet-belgiumi Liege és Vallon-Brabant tartományokban, tucatnyi embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

 

Az összeomlott épületek további áldozatokat rejthetnek.

A keleti-belgiumi Vervier melletti Pepinster település egyik összeomlott épületének romjai közül szombat éjjel kiszűrődő jajkiáltások vasárnap reggelre elhallgattak. Mentésre a bizonytalan épületszerkezet miatt nem volt lehetőség - írták.

Megkezdték a házak takarítását, noha több épület összeomlással fenyeget. Mivel a statikai felmérések hosszú ideig eltarthatnak, a többszáz kitelepített lakónak az átmeneti szállásokon kell maradnia. Továbbra is tart az elárasztott pincék és mélygarázsok szivattyúzása, a csapvíz azonban minden településen ismét iható Belgiumban.

Hollandiában még mindig emelkedik a vízszint

A holland sajtó vasárnapi beszámolója szerint az ország minden folyóvizén megszűnt az áradásveszély. Az ország keleti felének legnagyobb folyója, a Maas vízszintje azonban továbbra is emelkedik a Németországból érkező esővíz miatt. A dél-kelet hollandiai Limburg tartományban fenntartják a magas készültségi szintet.

 

A szakértők megkezdték a Maas folyó gátjai stabilitásának ellenőrzését. A hadsereg sürgősségi javításokat végez a Maastricht közelében korábban megsérült gáton.

Arra figyelmeztettek, hogy az átázott és meglazult gátak átszakadhatnak.

A régióban evakuált több mint tízezer lakó többségét leghamarabb vasárnap este tájékoztatják arról, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba. Több település, köztük Hammerveld és Roermond lakói már vasárnap este hazatérhetnek.

Hollandiában nincs halálos áldozata a szerdán kezdődött heves esőzések okozta áradásoknak.

Ausztria-szerte, Salzburgban, Tirolban és Felső-Ausztriában is, áradásokat okozott szombat éjszaka a jelentős mennyiségű csapadékkal járó vihar.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!