Döntöttek az uniós miniszterek: rengeteg lőszert küldenek Ukrajnának utánpótlásként
Döntöttek az uniós miniszterek: rengeteg lőszert küldenek Ukrajnának utánpótlásként

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 21.
Az uniós védelmi- és külügyminiszterek egymilliárd euró (390 milliárd forint) értékű, lőszerbeszerzésről döntöttek Ukrajna számára, és tizenöt EU-tagállam egyezett bele a közös beszerzésbe.

Az észt védelmi miniszter szerint a részletek kidolgozása még folyamatban van, de „ha van akarat, akkor van mód is” arra, hogy az ukrán haderő megkapja az utánpótlást.

Politikai konszenzusra jutottunk azzal kapcsolatban, hogy egymillió darab 155 mm-es lőszert küldjünk Ukrajnának, hogy támogassuk az orosz megszállás elleni védekezését. A dolog nagyon egyszerű: egymillió darab lőszert kell Ukrajnának eljuttatnunk mihamarabb”

- nyilatkozta Hanno Pevkur.

A védelmi miniszterek emellett egyeztetnek egy olyan kezdeményezésről is, amely szerint az Ukrajnának nyújtandó lőszer-támogatásban részt vevő uniós tagállamok visszatérítést kaphatnának az Európai Békekeretből (EPF).

Az unió becslése szerint Oroszország az elmúlt hónapokban átlagosan 20 000-50 000 tüzérségi lőszert használt el naponta, az ukrán haderő azonban csak 4000-7000 darabot, a készletük pedig nagyon gyorsan fogyott.

Az uniós államok közös lőszerbeszerzéséről még egyeztetéseket fognak folytatni a miniszterek, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is be fog jelentkezni videón keresztül az EU-s találkozó során.

A litván külügyminiszter szerint a világ fegyvergyártói csak arra várnak, hogy növelhessék a gyártást. „Remélem, hogy ez a megállapodás azt mutatja majd számukra, hogy növeljék [a termelést]” – mondta Gabrielius Landsbergis, aki szerint nemcsak Ukrajnának lenne szüksége plusz lőszerre, hanem például Litvánia is sokkal többet költ a védelmi kiadásokra, mint az elmúlt években.

(Guardian / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!