Zelenszkij már Oroszország szíriai beavatkozását is kivizsgáltatná
A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen az ukrajnai háború miatt
Zelenszkij már Oroszország szíriai beavatkozását is kivizsgáltatná

Illusztráció.(Forrás: Youtube/North Press Agency EN)

2023. 03. 20.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében arról beszélt, hogy Oroszországot és “cinkosait” nemcsak az Ukrajna, hanem a más országok, köztük a Szíria ellen elkövetett agresszióért is felelősségre kellene vonni.

“El kell szigetelnie a világnak mindazokat, akik fegyvereket gyártanak az Ukrajna elleni terror céljára - beleértve a Sahíd drónok szállítását -, akik segítenek Oroszországnak az agresszió szításában, akik támogatják a nemzetközi jog oroszországi megsemmisítését” - mondta az ukrán államfő.

Zelenszkij szerint ez nemcsak az ukránok elleni agresszióra vonatkozik, “hanem a nemzetközi rend, a normális békés emberi élet elleni más orosz agressziókra is, beleértve a Szíria területén elkövetett agressziót is”.

A politikus szerint a szír nép nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, és ez a büntetlenség érzését keltette a Kremlben.

A szíriai városokat ugyanúgy rombolták le az orosz bombák, mint a mi ukrán városainkat. Ez a büntetlenség rejlik nagyrészt a Kreml jelenlegi agresszivitása hátterében is”

- tette hozzá Zelenszkij.

Zelenszkij szerint garantálni fogja a békét a világ sok más részén az, hogy az ukrán nép megvédi magát és helyreállítja az ország területi integritását.

Az ukrán elnök a napokban szankciókat vezetett be Bassár el-Aszad szíriai elnök, Huszein Arnúsz miniszterelnök és Fejszál Mikdad külügyminiszter ellen, miután a Kremlben folytatott tárgyalások után Aszad bejelentette, hogy elismeri Oroszország fennhatóságát az Oroszország által elfoglalt ukrajnai területeken.

Vlagyimir Putyin eközben Mariupolban tett munkalátogatást, és a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, a helyi nevezetességeket, de beszélt helyi lakosokkal is. Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

A miniszterelnök-helyettes azt is elmondta, hogy elkezdték a helyreállítási munkálatokat a városban, és  a város lakossága elkezdett visszatérni, ezért tervet dolgoztak ki az emberek foglalkoztatására.

Az erősen megrongálódott városközpont helyreállítása folyamatban van, és a tömegközlekedést is részben újraindították. A Kreml szóvivője bejelentette, hogy az orosz elnöknek a mariupoli lakosokkal folytatott eszmecserje nyomán intézkedni fognak az elmaradt bérek és egyéb kifizetések ügyében.

Putyinnak ez volt az első Oroszországon kívüli látogatása azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírói tanácsa elfogatóparancsot adott ki az orosz elnökkel szemben, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.

Az elfogatóparancsok a sértettek és a tanúk védelme, valamint a nyomozás védelme érdekében általában titkosak, ám az ICC szerint az említett bűncselekmények elkövetése feltételezhetően továbbra is folyamatban van, és az elfogatóparancsok nyilvánosságra hozatala hozzájárulhat a további bűncselekmények elkövetésének megakadályozásához, ezért a testület úgy ítélte meg, hogy az igazságszolgáltatás érdeke az, hogy közzétegyék az elfogatóparancsokat.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!