Cipővel csapkodta a Bibliát, őrizetbe vették istenkáromlás miatt - felvétel
Cipővel csapkodta a Bibliát, őrizetbe vették istenkáromlás miatt - felvétel

Twitter/Faraz Pervaiz

2023. 09. 18.
Istenkáromlás vádjával őrizetbe vettek Pakisztánban egy muszlim férfit, aki egy videofelvétel tanúsága szerint cipővel csapkodott egy Bibliát - közölte a pakisztáni rendőrség hétfőn.

Pakisztánban gyakran vesznek őrizetbe embereket az iszlám vagy Mohamed próféta megsértése miatt, de a jogszabályt a legritkább esetben alkalmazzák más vallás elleni inzultusra hivatkozva.

Az őrizetbe vett férfi korábban állítólag keresztény volt, de néhány éve áttért az iszlám hitre. A rendőrség közlése szerint mentális állapota stabilnak tűnik.

Augusztus közepén istenkáromlás és a Korán állítólagos megszentségtelenítése miatt több ezer fős muszlim tömeg támadt keresztény hívőkre és épületekre Pakisztán középső részén.

Pakisztánban az istenkáromlás miatt halálbüntetés is kiszabható, és bár e vád miatt nem végeztek ki senkit, az országban nem ritkák a halálos kimenetű lincselések blaszfémia gyanúja esetében.

Az 1980-as évek óta mintegy 90, istenkáromlással gyanúsított embert öltek meg feldühödött tömegek még azelőtt, hogy bíróság ítéletet hozott volna ügyükben.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!