Ceglédi Zoltán a Heteknek: „A véleményekkel vitatkozni kellene, nem tiltani”
Mi alapján dönthető el, hogy egy megszólalás valahol belefér vagy sem?
Ceglédi Zoltán a Heteknek: „A véleményekkel vitatkozni kellene, nem tiltani”

Mi alapján dönthető el, hogy egy megszólalás valahol belefér vagy sem?(Fotó: ATV)

2022. 11. 14.
A Hetek Originals vendége volt Ceglédi Zoltán politikai elemző, publicista, akinek egy pár nappal ezelőtti Facebook-bejegyzése adta az alkalmat a beszélgetéshez. A poszt annak kapcsán született, hogy már előre online vihar támadt abból, mert elment Jeszenszky Zsolt műsorába.

A beszélgetésen szó esik többek között arról, hogy Ceglédi a naptáron kívül mi alapján dönt arról, hogy egy megszólalás valahol belefér vagy sem? Például

lehet-e kizáró ok az, bármely oldalon, ha valaki mások – akár politikusok, vagy közszereplők – személyiségét súlyosan sértő kijelentéseket tesz?

Arról is szó esik, hogy honnan lehet megtudni, mi is az aktuális igazodás? Persze mindenkinek joga eldönteni – főleg, ha nem politikus, vagy fizetett köztisztviselő –, hogy elfogad-e egy meghívást vagy sem, de van, amikor kívülről akarják ezt eldönteni. Ahogy Ceglédi fogalmaz a posztjában,

„megint téma az ellenzékileg független újságírási minőségbiztosítás, hogy kinek hova szabad bemenni”.

Az elemző a bejegyzésében azt is leírja, hogy milyen kontraproduktív politikai szempontból a kirekesztés, listázás, amivel a tények alapján nehéz lenne vitatkozni.

De mi van akkor, ha az adott oldal elvhű törzsközönsége tényleg nem akar kritikus vagy disszonáns hangokat hallani? Akkor is meg kell próbálni kibillenteni őket a komfortzónájukból?

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni (Elnézést kérünk az internetkapcsolat bizonytalansága miatti gyengébb kép- és hangminőségét, reméljük a tartalom mindenkit kárpótol):

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!