Brutális csapdát állított az esztergomi robbantó: 2 halott, 11 sérült
Az elkövető körözés alatt állt
Brutális csapdát állított az esztergomi robbantó: 2 halott, 11 sérült

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2023. 09. 21.
Újabb drámai részletek derültek ki az esztergomi robbantással kapcsolatban, amelyet egy nagyon problémás és zavart férfi követett el szerdán. A támadásban két ember vesztette életét, 11 hatósági személy pedig megsérült. Közben az éjszaka folyamán a Központi Nyomozó Főügyészség a Hetek megkeresésére elküldte a sajtóközleményét az eseményről.

Szerdán este súlyos incidens történt Esztergomban, egy férfi felrobbantotta magát, amelyben a helyszínen tartózkodó TEK egyik munkatársa meghalt, valamint többen megsérültek. A Központi Nyomozó Főügyészség az éjszaka folyamán a következő sajtóközleményt juttatta el a Hetek szerkesztőségébe:

Nem volt eredményes a többórás tárgyalás

„SAJTÓKÖZLEMÉNY

Egy rendőr elhunyt, többen pedig megsérültek egy esztergomi intézkedés során

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak.

A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának jelenlétében, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával szemle zajlik a helyszínen, ahol a rendelkezésre álló információk alapján az állapítható meg, hogy rendőri mulasztás nem történt az ügyben.

Az eddig beszerzett adatok szerint 2023. szeptember 20-án a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre.

A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő.

A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket.

Az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken adunk, addig a sajtó és a közvélemény türelmét kérjük.

Budapest, 2023. szeptember 20.”

Sok adósság, lefoglalt autó

Közben a sajtó egyre több információt közölt az elkövetővel kapcsolatban: az Index arról ír, hogy meg nem erősített információk szerint az esztergomi robbantónak rengeteg adóssága volt, ezért az autóját is lefoglalták. Ez utóbbi miatt haragudhatott meg a rendőrökre, akiket többször is megfenyegetett az ügyészekkel egyetemben, mondván, ők hagyták ellopni a kocsiját.

A helyi áramszolgáltató képviselője a lapnak azt mondta, hogy komoly számlatartozása is volt a férfinek,

ám állítása szerint nem igaz a hír, hogy hivatalosan tájékoztatták volna arról, hogy ki kell kapcsolni nála az áramot.

A környékbeliek is ismerték az elkövetőt, akit többen csak őrültként jellemeztek, akinek a háza előtt sokan féltek még elbiciklizni is. A lap információi szerint a TEK és a túsztárgyaló pszichológus négy és fél órán keresztül próbálta meggyőzni a férfit, végül csapdába csalta őket, az előre benzinnel fellocsolt lakást felgyújtotta, amikor a TEK bement, miközben megnyitotta a gázpalackokat is.

A férfi a hírek szerint Esztergom külterületén, Búbánatvölgy egyik dűlőútja mellett élt, korábban is fenyegetőzött, a rendőrök rendszeresen jártak nála. A Bors úgy tudja, hogy a robbantást egyébként túlélte, csak később, az ellátás közben halt meg.

Részvétnyilvánítások

A robbantással kapcsolatban a Fidesz-frakció részvétét fejezte ki az akció közben elhunyt rendőr családjának. Mint írják, megdöbbenéssel értesültek a szerda esti eseményekről, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. Az Origo egyébként úgy tudja, az esetnek semmi köze nincs az éppen egy időben szintén Esztergomban tartott Fidesz-frakcióüléshez, a robbantás a helyszíntől 4 kilométerrel arrébb történt.

Szintén részvétét fejezte ki az Országos Rendőr-főkapitányság is – mint írják, a rendőrség személyi állománya osztozik az elhunyt munkatársuk hozzátartozóinak gyászában, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánnak.

Az éjszaka folyamán részvétét fejezte ki Orbán Viktor magyar kormányfő is, aki vélhetően éppen a túsztárgyalás és robbantás ideje alatt tartotta meg beszédét Esztergomban. Ebben arról beszélt, hogy az idei év szerinte arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni az ellenfelei, akik elvennék a nemzet szuverenitását. A kormányfő szerint a Soros-birodalom a kormányzó amerikai demokratákkal megerősítve, Góliátként indít majd támadást az európai országokban a jobboldali média és a lelkes nemzeti pártok ellen.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!