Brüsszel: nem kaphatnak orosz COVID-vakcinát a magyarok
Oltóanyag-hidegháborút okoz a világjárvány?
Brüsszel: nem kaphatnak orosz COVID-vakcinát a magyarok

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 31.
Nem vásárolhat Magyarország az Európai Unión kívüli forrásból származó koronavírus-oltóanyagot. Ezt az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer közölte, aki azt is kijelentette, hogy az orosz vagy kínai vakcina soha nem lesz része az EU járványügyi stratégiájának.

„Ha az Európai Unió bármely tagállama olyan külföldi vakcinát vásárol, amelyet nem engedélyeztek az unióban, akkor az Európai Bizottság kénytelen lesz fellépni ezzel szemben”

mondta Eric Mamer.

Az Európai Bizottság szóvivője nem említette név szerint Magyarországot, amikor arról a hírről kérdezték, miszerint a magyar kormány több gyártóval is tárgyal az oltóanyag beszerzéséről, de leszögezte: „Egyértelmű, hogy az Európai Unió területén csak olyan oltóanyagot lehet használni, amelyek megfelelnek az ilyen termékekre vonatkozó minőségi előírásoknak” 

Mamer közölte, hogy Brüsszel nem tárgyal sem orosz, sem kínai gyártókkal, és nem is tervezi ezt, mivel az Európai Unió már megállapodott más gyártókkal – köztük az AstraZeneca, a Sanofi-GSK és a Johnson and Johnson gyógyszeripari óriáscégekkel –, a „biztonságos és hatékony oltóanyag kifejlesztéséről”.

A Szputnyik-5 elnevezésű orosz vakcinától az EU-n kívüli országokat is igyekeznek távol tartani, így többek között Ukrajna is jelezte, hogy nem vásárol Moszkvától oltóanyagot.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!